Mjölby bör skaffa en vänort i Ukraina

Att skaffa en vänort i Ukraina vore att göra Mjölby kommuns vision ”Världsvan och hemkär” ännu mera levande.

Debatt2022-04-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det pågår just nu ett fruktansvärt krig i Europa. Angriparen Ryssland bryter upprepade gånger mot folkrätten och utsätter mängder av oskyldiga människor för ett fruktansvärt lidande. Samtidigt som vi nu agerar kortsiktigt för att förhindra fasorna och hjälpa de utsatta måste vi börja tänka mer långsiktigt. Vad händer den dagen då kriget äntligen är över och Ukraina ska fortsätta sin resa mot väst och ett annalkande EU-medlemskap?

Vi i Sverige kan på flera sätt hjälpa till att bygga upp Ukraina igen. Ett sätt för oss att på det lokala planet göra skillnad är att skaffa en vänort i Ukraina. Med vänskap, kompetens och resurser kan vi tillsammans bidra till att stötta ett återfött land. Stockholms stad har nyligen ingått ett vänortsavtal med Ukrainas huvudstad Kiev. Mjölby kommun bör agera på motsvarande sätt.

Mjölby har i dag tre vänorter: Hankasalmi i Finland, Häädemeeste i Estland och Karmøy i Norge. I en kommande fas av Ukrainas återuppbyggnad skulle det vara ett naturligt steg för oss att både mentalt och fysiskt vara med och stötta en vänort i det blågula syskonlandet.

Vi får just nu och under en tid framöver lära känna nya ukrainska vänner. Människor som har flytt till oss för att få en fristad i väntan på att återvända hem. Bland annat hos dessa kämpar finns kontakter och kunskap som kan användas för att framöver finna en lämplig vänort i Ukraina och bygga vidare på en långsiktig relation.

Mjölby kommuns vision är ”Världsvan och hemkär”. Att söka en vänort i Ukraina vore verkligen att låta visionen bli ännu mera levande.