Vi har nu en stor diskussion om näringstäta livsmedel i offentliga måltider inom skola och äldreomsorgen. Många kommuner ser över sin budgetering. Neddragningar gör att även den kommunala kostpolicyn justeras i vissa fall. Det leder till att kött, smör och mjölk ifrågasätts i matsalarna.
Samtidigt visar forskning att med god kvalitet på skolmaten följer goda skolresultat. Utan bränsle i tanken stannar motorn. Här spelar just näringstäta livsmedel som kött, smör och mjölk en avgörande roll.
Att kunna erbjuda en fullvärdig skolmåltid är extra viktigt i socioekonomiskt utsatta områden där skolmaten många gånger är den enda lagade måltiden under dagen. Flera kommuner ser också att det äts mer i början och även i slutet av veckorna. Sedan är barnen hänvisade till familjens kylskåp. Skolköken i ett antal kommuner har svarat upp mot detta och gör fler och större portioner under måndagar och fredagar, och har flyttat sopplunchen till mitt i veckan.
Stockholms och Lunds universitet har i sin forskning kommit fram till att skolmat ger en hög och långsiktig samhällsvinst, eftersom samhället får tillbaka fyra gånger sin insats i form av högre betyg, högre lön, minskad arbetslöshet och minskade sjukvårdskostnader.
I detta läge är det ett stort misstag att snåla in på offentliga måltider inom skola och äldreomsorgen. Bra mat, tillagad på näringstäta livsmedel, är en rättvisefråga och en investering i framtiden som en välfärdsnation bör kunna bära. Handlar vi också lokalt stärker vi den regionala ekonomin, vår livsmedelsförsörjning och tryggar framtida jobb.