Misstag snåla in på näringsrik mat i skolan

Bra mat, tillagad på näringstäta livsmedel, är en rättvisefråga och en investering i framtiden som en välfärdsnation bör kunna bära, skriver Jeanette Blackert, regionordförande för LRF i Östergötland.

Samtidigt visar forskning att med god kvalitet på skolmaten följer goda skolresultat. Utan bränsle i tanken stannar motorn. Här spelar just näringstäta livsmedel som kött, smör och mjölk en avgörande roll, skriver debattören.

Samtidigt visar forskning att med god kvalitet på skolmaten följer goda skolresultat. Utan bränsle i tanken stannar motorn. Här spelar just näringstäta livsmedel som kött, smör och mjölk en avgörande roll, skriver debattören.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Debatt2024-10-30 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har nu en stor diskussion om näringstäta livsmedel i offentliga måltider inom skola och äldreomsorgen. Många kommuner ser över sin budgetering. Neddragningar gör att även den kommunala kostpolicyn justeras i vissa fall. Det leder till att kött, smör och mjölk ifrågasätts i matsalarna.

Samtidigt visar forskning att med god kvalitet på skolmaten följer goda skolresultat. Utan bränsle i tanken stannar motorn. Här spelar just näringstäta livsmedel som kött, smör och mjölk en avgörande roll. 

Att kunna erbjuda en fullvärdig skolmåltid är extra viktigt i socioekonomiskt utsatta områden där skolmaten många gånger är den enda lagade måltiden under dagen. Flera kommuner ser också att det äts mer i början och även i slutet av veckorna. Sedan är barnen hänvisade till familjens kylskåp. Skolköken i ett antal kommuner har svarat upp mot detta och gör fler och större portioner under måndagar och fredagar, och har flyttat sopplunchen till mitt i veckan.

Stockholms och Lunds universitet har i sin forskning kommit fram till att skolmat ger en hög och långsiktig samhällsvinst, eftersom samhället får tillbaka fyra gånger sin insats i form av högre betyg, högre lön, minskad arbetslöshet och minskade sjukvårdskostnader.

I detta läge är det ett stort misstag att snåla in på offentliga måltider inom skola och äldreomsorgen. Bra mat, tillagad på näringstäta livsmedel, är en rättvisefråga och en investering i framtiden som en välfärdsnation bör kunna bära. Handlar vi också lokalt stärker vi den regionala ekonomin, vår livsmedelsförsörjning och tryggar framtida jobb.