Minska regelbördan – hjälp fler entreprenörer att lyckas

Sverige och Europa står inför en utmanande tid. Krig i kombination med världens högsta skatter, omfattande byråkrati och en stel arbetsmarknad hindrar oss från att nå vår fulla potential, skriver Teodor Johansson (M), kommunpolitiker, Ödeshög.

Sverige och Europa behöver en tydlig strategi för hur vi ska återta vår plats som en av världens mest konkurrenskraftiga ekonomier, skriver Teodor Johansson (M), kommunpolitiker, Ödeshög.

Sverige och Europa behöver en tydlig strategi för hur vi ska återta vår plats som en av världens mest konkurrenskraftiga ekonomier, skriver Teodor Johansson (M), kommunpolitiker, Ödeshög.

Foto: Annica Hesser

Debatt2025-01-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är dags att vända trenden. Vi behöver radikala reformer som skapar en konkurrenskraftig marknad där innovation, investeringar och risktagande belönas. Genom att ta itu med de strukturella hinder som håller tillbaka vår industri. Det handlar om att frigöra potentialen hos företag och individer. Sverige och Europa behöver en tydlig strategi för hur vi ska återta vår plats som en av världens mest konkurrenskraftiga ekonomier:

1. Gör risktagande och investeringar lönsamt.

2. Frigör svensk industri.

3. Satsa på forskning och innovation.

Höga inkomst- och kapitalskatter avskräcker investeringar och straffar entreprenörskap. För att Sverige ska kunna konkurrera globalt måste vi skapa ett skattesystem som belönar framgång snarare än hämmar tillväxt. Skatterna måste bli konkurrenskraftiga och göra både företagande och arbete lönsamt. 

Det handlar inte bara om att öka individers inkomster. Det handlar också om att skapa en ekonomi där fler vill arbeta, investera och driva företag. Målmedvetna reformer för att sänka skattetrycket kan förvandla Sveriges ekonomi till en internationell framgångssaga, där vi som på många andra områden blir bäst i klassen. Då har fler möjlighet att delta och bidra.

Industrin är motorn i vår ekonomi. I dag hämmas dock nyetableringar och utveckling av byråkrati. Det kan exempelvis ta upp till tio år att få ett miljötillstånd. Det är oacceptabelt. Vi måste reformera svensk byråkrati för att skapa mer förutsägbara tillståndsprocesser och undanröja hinder som bromsar utvecklingen. Regelverk ska vara tydliga, effektiva och framförallt rimliga. Svensk förvaltning behöver froda och inte förhindra en miljö där företag snabbt kan investera, uppfinna och expandera. 

På EU-nivå måste Sverige ta ledartröjan för att häva handelshinder och harmonisera regelverk. Alla medlemsländer ska prioritera konkurrenskraft. Där måste Sverige bli en förebild. Här måste även Sverige ta ansvar, sluta övertolka EU-lagstiftning och i stället arbeta för att minska onödig byråkrati. 

Innovation är grunden för ekonomisk tillväxt, men i dag halkar Sverige efter. De främsta innovationerna kommer inte längre från Europa, utan USA och Kina. Vi behöver en forskningspolitik som gör det möjligt för företag att satsa på nya teknologier och lösningar. Detta genom extra stöd för forskning inom strategiska områden som exempelvis AI och gröna tekniker. Samtidigt behöver företagande frigöras från statlig styrning för att göra det lönsamt med både risktagande och entreprenörskap.

Sverige måste skapa bättre förutsättningar för små och medelstora företag. Mer än hälften av världens startups som värderas till över 1 miljard dollar kommer från USA. EU har åtta procent. Genom att minska regelbördan kan vi hjälpa fler entreprenörer att lyckas. Det är dessa företag som kan förnya vår ekonomi och skapa framtidens lösningar.

Europa och Sverige behöver en ny riktning. I stället för ökad byråkrati, höga skatter och politisk klåfingrighet måste vi fokusera på att stärka tillväxten och konkurrenskraften. När världen springer framåt riskerar Europa att reduceras till ett museum för omvärlden.

För att möta framtiden krävs reformer som sätter innovation och tillväxt i centrum. Ett Sverige där vi stärker familjers privatekonomin, där företag vågar satsa och där innovation frodas. När tillväxten ökar blir vi alla rikare.