Digital vård har förändrat sjukvården i grunden. På många sätt är det en positiv utveckling – patienter kan snabbt få rådgivning och enklare åkommor kan hanteras utan att belasta vårdcentraler och akutmottagningar. Men den nuvarande ersättningsmodellen gynnar volym framför kvalitet och skapar ekonomiska utmaningar som drabbar den fysiska vården.
I Region Östergötland uppgår kostnaden för digital utomlänsvård till cirka 45 miljoner kronor per år. Detta trots att nätläkarbolagen sällan behandlar patienter med de största vårdbehoven. I stället genererar de stora vinster på bekostnad av regionernas ekonomi, samtidigt som resurserna för den fysiska vården krymper.
I rapporten "När vården blev en vinstmaskin" har vi socialdemokrater visat hur marknadsstyrningen av vården leder till ökade kostnader och sämre tillgänglighet för dem som behöver vården mest. Därför lägger vi nu fram förslag för att reformera ersättningssystemet och skapa en mer jämlik och hållbar vård.
Vi föreslår att ett tak införs för ersättningsnivåerna till digitala vårdgivare. Det är orimligt att nätläkare ska kunna fakturera regionerna utan att ta ansvar för de mest vårdkrävande patienterna. Vi vill också att vårdgivare med fysisk närvaro i regionen ska få en högre ersättning än de som endast erbjuder digitala konsultationer. På så sätt kan vi säkerställa att vård ges där behoven finns.
Andra regioner, som Stockholm, har redan börjat införa reformer för att få bukt med de skenande kostnaderna. Det är hög tid att Region Östergötland gör detsamma. Genom att begränsa ersättningarna till nätläkarbolagen och prioritera vård där den verkligen behövs kan vi ta ett första steg mot en mer rättvis och hållbar sjukvård.