Micko (S): Närmottagningar är ett steg mot mer jämlik vård

Att få vård och rådgivning för enklare åkommor snabbt borde vara en självklarhet i vår region. Men för många invånare, både i glesbygd och i städerna, är det fortfarande långt till vårdcentralen och ännu längre till sjukhusen, skriver Lena Micko (S), regionråd i opposition.

Ingen ska behöva tveka att söka vård på grund av långa avstånd eller svårigheter att få en tid. Närmottagningar är ett steg mot en mer jämlik vård där vi sätter invånarnas behov i centrum, skriver Lena Micko (S), regionråd i opposition.

Ingen ska behöva tveka att söka vård på grund av långa avstånd eller svårigheter att få en tid. Närmottagningar är ett steg mot en mer jämlik vård där vi sätter invånarnas behov i centrum, skriver Lena Micko (S), regionråd i opposition.

Foto: Samuel Steén/TT

Debatt2024-12-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är dags att förändra detta och ge östgötar tillgång till tillgänglig och trygg vård på lokal nivå. 

I Region Jönköpings län har så kallade Bra Liv-närmottagningar visat sig vara en framgångsrik modell för närvård. Där erbjuder mindre mottagningar, bemannade av distriktssköterskor, snabb rådgivning och enklare vård – allt med ett smidigt bokningssystem och nära samarbete med övriga vårdcentraler. Modellen har inte bara ökat invånarnas tillgänglighet till vård utan också avlastat akutmottagningar och större vårdcentraler. Varför skulle inte vi i Östergötland kunna inspireras av detta? 

Målet är enkelt: snabb vård för enklare åkommor, nära hemmet. Genom att etablera närmottagningar i områden där behovet är som störst kan vi minska avståndet mellan invånarna och vården. För de som bor på landsbygden, i en stadsdel eller för äldre med begränsad rörlighet är detta en möjlighet att få hjälp utan att behöva resa långt eller vänta länge. 

Det handlar om att använda resurser klokt och se till att invånarna får rätt vård på rätt plats. 

Med hjälp av digitala verktyg kan patienter enkelt boka tid eller få rådgivning, vilket sparar både tid och resurser. Dessutom är närmottagningar kostnadseffektiva och kan anpassas efter de lokala behoven, vilket gör dem till en hållbar lösning för framtiden. 

Socialdemokraterna föreslår att Region Östergötland omedelbart inleder en kartläggning av var behovet av närmottagningar är som störst. Genom att använda data om befolkningsstruktur, geografiska förutsättningar och vårdbehov kan vi identifiera de mest prioriterade områdena. 

Därefter bör pilotprojekt startas i dessa områden för att utvärdera effekterna och samla erfarenheter inför en bredare etablering. Platser som är enkla att nå – exempelvis i anslutning till livsmedelsbutiker eller kollektivtrafik – kan fungera som bas för närmottagningarna. 

Att erbjuda vård på lokal nivå handlar om mer än effektivitet – det handlar om rättvisa och trygghet. Ingen ska behöva tveka att söka vård på grund av långa avstånd eller svårigheter att få en tid. Närmottagningar är ett steg mot en mer jämlik vård där vi sätter invånarnas behov i centrum. 

Vi vill att Region Östergötland tar inspiration av framgångsrika modeller som Bra Liv och anpassar dem till våra förutsättningar. För östgötarnas skull är det dags att ta nästa steg i utvecklingen av nära vård.