Micko (S): Krisen inom hörselvården kräver åtgärder

Väntan på att få hörapparater utprovade kan i dag vara så lång som 21 månader för invånare i Region Östergötland. Det är oacceptabelt – både ur ett medicinskt, socialt och jämlikt perspektiv, skriver Lena Micko (S), regionråd i opposition.

Endast fem regioner klarar att erbjuda hörselrehabilitering inom vårdgarantins tre månader. Region Östergötland tillhör de absolut sämsta i klassen med väldigt långa väntetider, skriver Lena Micko (S), regionråd i opposition.

Endast fem regioner klarar att erbjuda hörselrehabilitering inom vårdgarantins tre månader. Region Östergötland tillhör de absolut sämsta i klassen med väldigt långa väntetider, skriver Lena Micko (S), regionråd i opposition.

Foto: Pressbild

Debatt2025-04-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hälso- och sjukvårdslagen slår fast att vården ska ges på lika villkor och efter behov. Ändå ser vi i dag hur tillgången till hörselvård i Östergötland präglas av långa väntetider, ojämlik tillgång och bristande uppföljning. Det är en verklighet som speglar ett allvarligt systemfel. Att vissa patienter får hjälp inom några månader medan andra får vänta över ett år skapar inte bara frustration, det undergräver tilltron till vården och dess fördelningsprinciper.

En kartläggning från Hörselskadades Riksförbund (HRF) visar att 12 av 21 regioner i Sverige har väntetider på över ett år för nyutprovning av hörapparat – i vissa fall upp till tre år. Endast fem regioner klarar att erbjuda hörselrehabilitering inom vårdgarantins tre månader. Region Östergötland tillhör de absolut sämsta i klassen med väldigt långa väntetider. Det gör att våra invånare halkar efter i en vård som borde vara både tillgänglig och rättvist fördelad.

Konsekvenserna av dessa långa väntetider är påtagliga. Obehandlad hörselnedsättning ökar risken för social isolering, psykisk ohälsa och nedsatt arbetsförmåga. Hörselnedsättning är också en av de största påverkbara riskfaktorerna för att utveckla demenssjukdom. För den enskilda innebär väntan ofta ett stort lidande. Till exempel att inte kunna utföra sitt arbete på ett bra sätt, inte kunna höra sina barnbarn, delta i samtal eller känna sig trygg i sin vardag. Det är en mänsklig verklighet bakom varje statistikrad.

Det saknas i dag en samlad bild av hur situationen ser ut i Region Östergötland. Uppföljningen är bristfällig och varierande mellan regionen och de privata aktörer som finns. Vi måste ha en bättre överblick över väntetiderna, tydligare uppföljning och en långsiktig plan för att säkerställa att hörselvården fungerar jämlikt – oavsett bostadsort eller vårdgivare. 

I dag ställer jag följande frågor under regionfullmäktige till den styrande majoriteten i M, KD, L och SD:

* Hur arbetar regionen för att skapa en överblick över tillgängligheten i hörselvården?

* Vad görs för att utjämna skillnader mellan offentliga och privata utförare?

* Finns det konkreta planer på att korta väntetiderna och förstärka den offentliga hörselvården?

Region Östergötland måste ta ansvar för att denna vårdkris inte fördjupas ytterligare. Vi har inte råd att vänta – och framför allt har inte de drabbade råd att vänta.