Svar på "Bristen på verksamhetsmark hämmar Linköpings utveckling" (4/11):
Svenskt Näringsliv kastar sig in i debatten huruvida man ska bygga ännu ett logistikcenter på prima jordbruksmark. Mark som dessutom är väldigt dyr att bygga på eftersom det är lera, översvämningsrisk, höga natur- och kulturvärden. Som representant för Svenskt Näringsliv borde Johan Gustafsson värna om 1) att det byggs på mark där företagare senare har råd att etablera sig, 2) att Linköping, Östergötland och Sverige har tillgång jordbruksmark som kommer vara viktig för oss alla i och med pågående klimatförändringar.
Därför är det lite obegripligt varför Svenskt Näringsliv väljer att ge sig in i just den här debatten. Så här skriver han: “Marken som finns i Tornby, Torvinge, Mörtlösa, Hackefors och Mjärdevi räcker helt enkelt inte till ens för dagens behov”. Detta är inte korrekt. Det finns mellan 30–40 hektar färdig planlagd verksamhetsmark tillgänglig i dag för företag som vill etablera sig i Linköping.
Sedan skriver han att “Andra alternativ tar i bästa fall något decennium att få fram med tanke på hur planprocesserna ser ut”. Det stämmer inte. En detaljplan kan göras på cirka 2 år, eventuella överklaganden kan lägga till något år.
Vi tittade närmare på den årliga undersökning “Lokalt företagsklimat” som Johan refererar till. Enkäten är uppbyggd så att företagare kan välja vad man tycker kommunen ska prioritera. Det finns 13 områden att välja bland och man kan välja hur många man vill. Andelen kryss i förhållande till dem som svarade på enkäten är:
53 procent – Minskad brottslighet och ökad trygghet
39 procent – Bättre dialog mellan kommun och företag
35 procent – Bättre förståelse hos tjänstemän och politiker för företagande
30 procent – Fler bostäder
29 procent – Enklare att delta i upphandlingar
29 procent – Mer samarbete mellan skolan och de lokala företagen
28 procent – Mer byggbar mark
27 procent – Bättre lokalt vägnät
27 procent – Kortare handläggningstider
22 procent – Lägre kommunala avgifter
18 procent – Lättare att lösa ärenden digitalt
15 procent – Upphandla mer av kommunens verksamhet
I princip vill de som fyllde i enkäten ha mer av allt. Det som sticker ut är att man vill ha minskad brottslighet och ökad trygghet, samt bättre dialog mellan kommun och företag. Allt annat är en önskelista där allt är lika viktigt.
De företag som berörs av Ostlänken är så gott som uteslutande mindre företag som i dag har billiga lokaler relativt centralt. Det viktigaste just nu är att hitta lokaler som motsvarar deras behov och ger dem möjlighet att överleva.
Med Ostlänken kommer också nya möjligheter att öppna upp sig i områdena kring den nya järnvägen. Snart är järnvägssträckningen fastslagen och då kan vi planera för nya företag i dessa områden.