Medmänsklighet och samarbete tar oss igenom krisen

Det är vi tillsammans som utgör Sveriges krisberedskap och nu bygger vi kunskap för att klara framtida påfrestningar på samhället, skriver landshövding Carl Fredrik Graf.

I dessa tider är det viktigt att var och en tar sitt sociala ansvar genom att ringa vänner, arbetskamrater och äldre anhöriga, framhåller debattören.

I dessa tider är det viktigt att var och en tar sitt sociala ansvar genom att ringa vänner, arbetskamrater och äldre anhöriga, framhåller debattören.

Foto: Bertil Ericson / TT

Debatt2020-05-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den här våren är inte som förra våren. Vi är mitt uppe i en situation som begränsar och utmanar oss. Några påverkas mer än andra. Naturligtvis de som drabbas av sjukdomen covid-19, liksom människor i riskgrupper som tvingas till social isolering. Likaså alla som under hård press arbetar inom hälso- och sjukvården samt kommunal och privat vård och omsorg. Jag är också angelägen att lyfta fram alla som frivilligt ställer upp och hjälper andra. Vi är tacksamma för det viktiga jobb som utförs.

Den här veckan är det Krisberedskapsveckan, en årlig informationskampanj då myndigheter och kommuner sprider budskap om en god beredskap. De allra flesta av oss har aldrig varit med om det rådande läget, men tillsammans tar vi oss igenom krisen. För det är vi tillsammans som utgör Sveriges krisberedskap och nu bygger vi också kunskap för att klara framtida påfrestningar på samhället. 

Vi kan alla ta vårt personliga ansvar för att minska smittspridningen genom att följa råd och rekommendationer från landets myndigheter; besök inte äldre släktingar, stanna hemma vid symtom, håll ett omtänksamt avstånd till medmänniskor, avstå onödiga resor, undvik rusningstrafik och tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

I dessa tider är det även viktigt att var och en tar sitt sociala ansvar genom att ringa vänner, arbetskamrater och äldre anhöriga. Ingen ska behöva gå ensam genom krisen. 

Välgörenhetsorganisationer har mobiliserat sina resurser för att stötta medmänniskor genom exempelvis samtalsstöd och med att handla till den som inte kan gå ut. Vi ser också många frivilliga initiativ, vilket är ytterst glädjande. Medmänsklighet är ett måste när samhället prövas. 

Många företag har det extremt svårt. Bufferten är inte stor nog för att klara en situation där kunderna inte gör affärer som i normalfall. Vi konsumenter spelar en viktig roll genom att på olika sätt gynna våra lokala företag. Det pågår ett intensivt arbete på nationell, regional och lokal nivå för att stötta näringslivet. Många åtgärder har redan införts, men det gäller att vi alla ser företagens viktiga roll i samhället och att vi tillsammans gör vad vi kan för att minska konsekvenserna av den rådande situationen.

Avslutningsvis vill jag nämna ett passande ordspråk som blivit populärt under våren; ha ett kallt huvud, varmt hjärta och rena händer. Virusets påverkan på världen, Sverige och Östergötland kommer att gå över, men vi kan i dag inte säga när. Hur vi klarar detta beror i hög grad på våra gemensamma insatser, tilliten till varandra och tanken att vi ska lösa detta tillsammans. När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst.

Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland