Medicinska avvägningar bakom provtagningsstrategi

Region Östergötland har beslutat att ha rutiner och beredskap för att generöst provta personer i särskilda boenden vid minsta misstanke om covid-19, enligt debattören.

Provtagning är ett av många verktyg för att hantera pandemin. Det är varken medicinskt motiverat eller meningsfullt att provta personer utan symtom, menar debattören.

Provtagning är ett av många verktyg för att hantera pandemin. Det är varken medicinskt motiverat eller meningsfullt att provta personer utan symtom, menar debattören.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2020-11-27 05:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Regionens ambitionsnivå duger inte" (10/11) och "Den politiska prestigen måste läggas åt sidan" (21/11): 

Liselotte Fager (KD), äldrenämndens ordförande i Linköpings kommun, har i två debattartiklar kritiserat Region Östergötlands strategi för provtagning av covid-19. Här kommer ett svar i syfte att förklara regionens ställningstaganden. Vi förstår att det kan finnas en oro och att provtagning väcker många frågor.

Folkhälsomyndigheten tar fram övergripande riktlinjer som ska anpassas till regionala förhållanden. Provtagning är ett av många verktyg för att hantera pandemin. Det är varken medicinskt motiverat eller meningsfullt att provta personer utan symtom.

Inkubationstiden för covid-19 är 2-14 dagar. Om man rutinmässigt skulle provta friska personer vid tiden för flytt till särskilt boende skulle den absoluta majoriteten av provsvaren bli negativa. Varje prov som tagits och analyserats visar endast resultat för den aktuella provtagningstiden. Detta kan då invagga både boende och vårdpersonal i en falsk trygghet. 

Region Östergötland har beslutat att ha rutiner och beredskap för att generöst provta personer i särskilda boenden vid minsta misstanke om covid-19. Vård- och omsorgspersonal ska vara uppmärksam på personens allmäntillstånd och begära provtagning om detta på något vis förändras. Vid positivt provsvar inleds omedelbart en genomgång av verksamhetens rutiner och förhållanden samt smittspårning i samverkan mellan ansvarig primärvårdsläkare, aktuell verksamhet och Smittskydd och vårdhygien i Region Östergötland.

Vi upplever att det finns en god samverkan mellan regionen och länets kommuner. Vi har täta och regelbundna avstämningar, där aktuella frågor tas upp. 

Det absolut viktigaste rådet till särskilda boenden och andra kommunala verksamheter för att undvika smitta är att följa basala hygien- och klädregler. Vi ser att kunskapen inom kommunal vård och omsorg om dessa regler är mycket högre nu än innan pandemin, vilket är en positiv och ytterst viktig utveckling. 

Det råder dessutom en nationell och global brist på reagens och material för provtagning och även ett tak för Region Östergötlands kapacitet att analysera prover. Regionen arbetar för att öka kapaciteten successivt, men för att ha en långsiktigt hållbar provtagning måste vi använda resurserna på ett klokt sätt och utifrån medicinska avvägningar.