”En av våra viktigaste tillgångar när något hotar oss är vår vilja att hjälpa varandra.” Så står det i broschyren Om krisen eller kriget kommer som skickats hem till alla svenska hushåll. Att hjälpa varandra handlar både om oss människor emellan – men också om att olika delar av samhället måste hjälpas åt.
Denna gång är det ett nytt virus som hotar vårt samhälle. Under pandemin har det blivit tydligt hur viktigt det är att det offentliga, civilsamhället och näringslivet alla samarbetar för Sveriges bästa. Alltifrån småföretagaren som ställt om sin verksamhet för tillverkning av skyddsutrustning till de människor som handlat mat till en äldre granne. I stunder som dessa är det viktigt att det politiska grälet läggs åt sidan och att vi – oavsett färgen på det politiska styret i respektive region och kommun – tillsammans hjälps åt.
En viktig del i arbetet med att bekämpa coronapandemin och dess effekter är provtagning. Region Östergötland har successivt byggt ut sin kapacitet för provtagning. Samtidigt ser vi nu tydliga tecken på minskad smittspridning i länet. Det gör att regionen med ovärderligt stöd av länets kommuner nu kan börja testa fler grupper, utöver medarbetare och patienter/brukare inom vård och omsorg.
Provtagningen är betydelsefull för att minska smittspridningen, ge vård och omsorg till smittade och för att de som arbetar inom vård, omsorg och andra samhällsviktiga funktioner ska kunna gå tillbaka till arbetet när de inte smittar. Att regeringen nu avsätter mer resurser för ökad provtagning är något vi välkomnar.
Östergötland är en av de regioner som har störst spridning av Covid-19. Det innebär att vi har haft och fortfarande har en mycket tuff situation i vårt län. Medan andra regioner nu ser ökande spridning ser vi dock nu att allt färre östgötar behöver vård. Det är emellertid alldeles för tidigt att andas ut. Det finns fortfarande risk för en andra våg. För att undvika det måste vi alla ta vårt ansvar och fortsätta följa de restriktioner och rekommendationer som gäller.
För att Sverige och Östergötland ska stå starkare och bättre rustade inför framtida kriser och pandemier fordras en rejäl diskussion och samarbete mellan staten, regionen och kommunerna kring vilka lösningar som behövs inom sjukvården, äldreomsorgen och krisberedskapen. Hur vi klarade coronapandemin kommer – och ska – utvärderas grundligt. I efterhand kommer vi säkert hitta saker som hade kunnat göras annorlunda. En sak är vi dock övertygade om: Ingen kommer konstatera att samhällets olika aktörer eller vi enskilda invånare samarbetade för mycket.
Nu gäller det att hålla ut. Faran är inte över än. Men för var dag som går blir vi som samhälle bättre på att förstå vad det är vad det är för virus vi har att göra med och hur vi bäst ska bekämpa det. Tillsammans kommer vi klara även denna kris.