Matchen mot SD vinns genom att sopa bort problemen

Vi håller med våra partivänner Linnéa Darell och Gunnar Asserhed om att Sverigedemokraterna (SD) är en motståndare till Liberalerna, däremot inte huvudmotståndare.

Partiledaren Nyamko Sabuni och Liberalerna håller partiråd söndag 28 mars.

Partiledaren Nyamko Sabuni och Liberalerna håller partiråd söndag 28 mars.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2021-03-26 10:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ang "Sverigedemokraterna är vår huvudmotståndare" (18/3).

Liberalernas huvudmotståndare är de samhällsproblem som skapat förutsättningar för att SD har kunnat växa sig till ett 20-procentsparti.

Vi som skriver är hemma i idrottens världen. Göran Carlsson, ordförande för Liberalerna i Linköping är och har varit skipper på elitnivå inom curling. 

Sporten curling består av ett lag med flera spelare, där en är lagets ledare och kallas för just skipper. Det är skippern som tillsammans med lagkompisarna drar upp matchplanen, men under matchen ansvarar för taktiken och tar slutgiltiga beslut. 

Alla spelare deltar i matchen genom att släppa stenar mot målet och sopa. Det är två moment som är direkt sammankopplade för att nå resultat. Sopningen är avgörande för resultatet, men det förutsätter att soparen håller kvasten åt rätt håll och sopar på rätt bana.

Vi som skriver det här skiljer oss från Gunnar Asserhed och Linnea Darell, som vi upplever företräder en kategori bildade liberaler som föredrar att tävla om vem som ideologiskt kan beskriva liberalismen på vackrast sätt och demonisera Sverigedemokraterna på tydligast sätt.

Vi sorterar oss till kategorin ”lösningsorienterade” liberaler som med målmedvetenhet och krismedvetenhet vill gå rakt på mål för att lösa problemen för landet, kommunen och partiet. På sportspråk kallas det att ”ge sig in i skiten”, ”ta och ge en tackling” samt tro på det man gör och känna tillit till ledaren och laget.

För oss är det självklart att varje skipper ska ges en chans att få spela färdigt matchen och turneringen för att sedan utvärderas och dömas utifrån resultatet. 

Varför har vi 100 procent tillit till partiledare Nyamko Sabuni och partisekreterare Juno Blom? Vi kan inte se hur Nyamko – en flykting som mött vardagsrasism och slutat som integrationsminister för att hon inte fick gehör för sin tydlighet i integrationsfrågan – skulle svika sina liberala värderingar.

Skulle Juno Blom – som genom åren försvarat och kämpat för kvinnor och barns rätt, byggt upp ett kompetenscentrum för arbete mot hedersvåld – svika sina liberala värderingar?

Vi tror inte det! Om så blir fallet kommer kritiken från oss lagkamrater vara svidande och Nyamko får inte förtroende som skipper. Där är idrottens logik enkel. 

Men för oss är det klart att matchen mot SD bekämpas och vinns i riksdagen, inte utanför, och att det är Nyamko som ska vara skipper i valet 2022. Vi är redo att sopa utav bara tusan för att besegra SD.