Mäns våld mot kvinnor har i år kostat 13 kvinnoliv

Ansvaret för morden ligger på förövaren. Men samhället har också ett ansvar – att erbjuda stöd och hjälp, att förebygga och att ingripa, skriver Elisabeth Algborn, Kvinnojouren Ellinor och Tjejjouren Beata.

Kvinnan är mer rädd för vad han ska göra om hon lämnar honom, än vad hon är för det våld hon blir utsatt för, skriver debattörerna.

Kvinnan är mer rädd för vad han ska göra om hon lämnar honom, än vad hon är för det våld hon blir utsatt för, skriver debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-05-02 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I år har hittills 13 kvinnor i Sverige dödats av en man. Fallen är inte uppklarade, men i minst tio av fallen är de misstänkta män som kvinnan hade någon form av kärleksrelation med. 

De kvinnor som utsätts för våld av sin manliga partner riskerar i större utsträckning än andra kvinnor att dö i förtid. Självmordsfrekvensen är högre jämfört med kvinnor som inte utsätts för våld av sin partner. Både psykisk och fysisk hälsa försämras kraftigt för resten av livet. Den absolut yttersta konsekvensen av mäns våld är att kvinnor dödas. Bakom de 13 kvinnor som dödats i år står också 13 män. 13 individer som beslutade sig för att ta en annan människas liv, och inte vilken människa som helst, utan en kvinna de en gång sagt sig älska. 

Ansvaret för morden ligger på förövaren. Men samhället har också ett ansvar – att erbjuda stöd och hjälp, att förebygga och att ingripa. Vi vet att en separation ökar risken för dödligt våld och att kvinnor stannar kvar i relationer där de blir kontrollerade, nedtryckta, isolerade, förminskade, utnyttjade, hånade, slagna, sparkade, våldtagna och till och med torterade. De stannar för att de är rädda för sina liv, de är rädda för att bli dödade. Det är vad han säger att han ska göra om hon lämnar honom. 

Kvinnan är mer rädd för vad han ska göra om hon lämnar honom, än vad hon är för det våld hon blir utsatt för. Så länge hon är kvar i relationen vet hon var han är, vilket humör han är på och hon har strategier för hur hon kan hantera situationen. Om hon har barn vet hon också att hon kan skydda dem, vilket hon förmodligen inte kommer kunna om hon lämnar honom. Inte när det blir dags för det nästintill oundvikliga umgänget. 

Samhället måste ta ansvar. Det ska inte vara svårare att lämna en våldsam relation än att stanna kvar i den. Vi kan göra mer, vi kan göra bättre. Många kvinnor som lämnar en våldsam man blir aldrig fria från våldet, eftersom han hittar nya sätt att utöva det. Alldeles för många kvinnor som lämnar en våldsam man lämnas ensamma utan adekvat stöd, med raserad ekonomi och utan socialt nätverk. Mäns våld mot kvinnor kostar samhället miljarder varje år, ändå betalar kvinnor med sina liv. 

Torsdagen den 2 maj klockan 17.30 träffas vi på Stora torget i Linköping för att uppmärksamma det dödliga våldet mot kvinnor.