Mäns våld mot kvinnor angår oss alla

Det handlar om att utmana destruktiva maskulinitetsnormer och främja sunda relationer för att vi ska kunna skapa en kultur där våld inte längre tolereras, skriver Fredrik Nygren (L), i Mjölby kommun.

Det är dags att vi alla, oavsett roll i samhället, tar vårt ansvar för att bryta våldscykeln och skapa en tryggare framtid, skriver Fredrik Nygren (L), i Mjölby kommun.

Det är dags att vi alla, oavsett roll i samhället, tar vårt ansvar för att bryta våldscykeln och skapa en tryggare framtid, skriver Fredrik Nygren (L), i Mjölby kommun.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-12-13 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Julen är en högtid som många associerar med värme, gemenskap och trygghet. För kvinnor och barn som lever i hem präglade av våld kan den dock vara något helt annat, en tid av isolering, eskalerande hot och fara. Statistiken visar att våldsbrott i hemmen ofta ökar under helger, då familjer tillbringar mer tid tillsammans och alkoholkonsumtionen tenderar att öka.

Mäns som utövar våld i nära relationer är en av vår tids mest omfattande och tragiska samhällsproblem. Det är ett fenomen som skördar liv, förstör framtidsutsikter och lämnar djupa ärr – både fysiska och psykiska – på de som drabbas. Även om det är ett välkänt problem kvarstår faktum att mörkertalet är stort och att många fortfarande saknar stöd och skydd. 

För bara några veckor sedan uppmärksammades Orange Week, FN:s globala kampanj mot mäns våld mot kvinnor, men kampen för att eliminera detta våld måste pågå varje dag – året runt. Det är dags att vi alla, oavsett roll i samhället, tar vårt ansvar för att bryta våldscykeln och skapa en tryggare framtid.

Vi behöver öka medvetenheten om våld i nära relationer. Många vet inte ens att de lever i en våldsrelation eftersom våldet inte alltid är fysiskt. Psykiskt-, ekonomiskt-, materiellt- och sexuellt våld är lika förödande och måste erkännas som en del av problemet. Skolor, arbetsplatser och samhällsorganisationer behöver arbeta aktivt med utbildning kring dessa frågor. 

Samtidigt som vi behöver skärpa straffen mot männen som begår dessa fruktansvärda handlingar behöver vi även erbjuda hjälp och behandling till våldsamma män. Det handlar om att utmana destruktiva maskulinitetsnormer och främja sunda relationer för att vi ska kunna skapa en kultur där våld inte längre tolereras.

I slutändan är kampen mot mäns våld mot kvinnor något som angår oss alla. Det är lätt att tänka att det är någon annans problem och ansvar att lösa. Men sanningen är att alla i samhället har en roll att spela. Som grannar, vänner eller kollegor kan vi vara den person som vågar fråga hur någon mår eller som erbjuder en hjälpande hand. 

Orange Week är en påminnelse om att våld i nära relationer är ett akut problem, men den verkliga utmaningen ligger i att hålla frågan levande alla veckor på året. Det handlar om att bygga ett samhälle där alla, oavsett kön eller bakgrund, kan känna sig trygga i sitt hem och i sina relationer. Julen närmar sig med stormsteg. Tyvärr så firar inte alla den i trygghet och värme. 

Det finns hjälp att få och kvinnofridslinjen är alltid öppen på telefonnummer, 020-50 50 50. Det finns även en stödlinje för män, 020-80 80 80. Barn kan ringa till Bris på 116 111.