Bakom dessa siffror finns otaligt många tragiska människoöden.
En man som togs på bar gärning i Göteborg när han just hade betalat för att utnyttja en annan människas kropp förklarade i samband med gripandet att det “handlar om bekvämlighet”. För honom kanske – vi vet att många av de kvinnor som säljer sex i själva verket är offer för trafficking, där den vanligaste typen av trafficking är just sexuellt utnyttjande.
Det är i nio av tio fall kvinnor som utnyttjas sexuellt. 25 procent av alla traffickingoffer är barn – där flickor utgör 80 procent av dessa. Sju av tio hallickar är män.
Trafficking är ett stort problem i EU, och inte minst i Sverige där så många som en av tio män uppger att han någon gång har köpt sex – alltså var tionde man du känner.
Enligt vissa undersökningar är en stor proportion av trafficking-offer i Sverige flickor i åldrarna 16–17 år. Dessa flickor rekryteras i stor utsträckning via sociala medier.
EU spelar här en viktig roll för att sätta press på de stora plattformarna att upptäcka den här sortens trafik. Samtidigt som polisens och rättsväsendets teknologiska kompetens för att identifiera offer på de digitala plattformarna måste utvecklas i medlemsländerna.
I Sverige är det brottsligt att utnyttja en annan människa sexuellt sedan 20 år tillbaka.
EU fastställde trafficking som begrepp i hela Europa och harmoniserade genom anti-traffickingdirektivet som infördes 2011 dels hur trafficking definierades mellan länderna, dels genom att länderna fick bättre verktyg för att förhindra trafficking och straffa kriminella som bedriver människohandel.
Personer från polisen och våra myndigheter som kommer i kontakt med traffickingoffer måste ha utbildning i hur man bemöter denna typ av brottsoffer.
Det är ofta tyvärr inte så enkelt som att som traffickingoffer ta sig ur det på egen hand när det finns hot om repressalier mot familjen om en person försöker hoppa av.
De migranter som har riskerat sina liv för att korsa gränsen till Europa riskerar också att falla offer för trafficking i en högre utsträckning.
Det här är ett problem som måste tas på allvar och ges mer resurser. Därför vill Centerpartiet se följande förslag:
- EU-kommissionen måste presentera en ny heltäckande strategi mot människohandel, något som har saknats sedan den förra strategin löpte ut 2016.
- Förbättra statistiken om människohandel. Idag finns stora mörkertal, därför måste EU öka statistiken över hur många som är traffickingoffer, var de kommer ifrån, kön och ålder för att kunna göra rätt insatser.
- Öka det polisiära samarbetet mellan EU-länder för att nå både offer och de kriminella nätverken. Vi behöver också ta fram fler verktyg för att erbjuda barn och unga som har dragits in i trafficking en väg ut.
- Vi måste fortsätta sätta press på sociala mediejättarna att utveckla sina tekniker för att identifiera, flagga och förhindra trafficking – och barnpornografibrott.
Coronapandemin har ökat människorna i utsatthet och EU måste göra mer för att stoppa trafficking.
Gränsöverskridande problem löses bäst genom gränsöverskridande samarbete – och då måste EU vara på tårna.
Människohandeln kan utrotas om Europa arbetar tillsammans.