Majoriteten saknar insyn i Åtvidabergs äldreomsorg

Vinstintressen ska aldrig gå före äldreomsorgens kvalitet eller ske på bekostnad av den kommunala äldreomsorgen, oaktat om det är kommunen eller privata aktörer som utför vården.

Det är uppenbart att det behövs mer resurser, avsevärt bättre uppföljning och betydligt högre ambitionsnivåer från politiken gällande Åtvidabergs äldreomsorg, skriver debattörerna.

Det är uppenbart att det behövs mer resurser, avsevärt bättre uppföljning och betydligt högre ambitionsnivåer från politiken gällande Åtvidabergs äldreomsorg, skriver debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-05-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åtvidaberg har en systematiskt underfinansierad äldreomsorg, där såväl brukare som personal far illa på grund av majoritetens (S), (C), (L) och (V) politiska inkompetens. Den inkompetensen har nu resulterat i att oseriösa aktörer fått sko sig på bekostnad av våra skattemedel och de äldres välmående.

Förenade Care är det enda privata vårdbolaget i Åtvidaberg. Det uppdagades 2021 att missförhållandena på deras boende var så allvarligt att Förenade Care blev tvungna att ta fram en handlingsplan för att åtgärda sina brister. Detta har inte gett något resultat, utan missförhållandena har fortsatt. De nu på nytt uppdagade missförhållandena är så pass allvarliga att de återigen föranleder en handlingsplan från Förenade Care.

Sedan 1 april 2022 har ett femtiotal avvikelser registrerats. De boende har nekats toalettbesök, duschning av boende har ställts in, läkemedelshantering har brustit, städning utförs inte, brukare har fått sitta utan kläder i allmänna utrymmen, anställda på Förenade Care har svårt att kommunicera på det svenska språket, med mera.

Till saken hör också att Förenade Care även driver demensboende i Åtvidaberg, vilket förvärrar saken ytterligare då dessa personer befinner sig i en särskilt utsatt beroendesituation mot vårdgivaren. 

Några av avvikelserna är så allvarliga att de föranlett Lex Sarah och Lex Maria- utredningar, dock först efter att det kommit till kommunens kännedom.

Det är våra äldre som har byggt upp vårt land och vår välfärd, tacken de får för det är att lämnas vind för våg av majoriteten (S), (C), (L) och (V) i Åtvidaberg. Vi konstaterar att den politiska majoriteten helt saknar insyn i Åtvidabergs äldreomsorg, annars hade aldrig situationen urartat som den nu har gjort.

Därför blir det nu upp till Sverigedemokraterna att skrida till handling. Sverigedemokraterna värnar alla brukares rätt till en värdig tillvaro över allt annat i äldreomsorgen, därför har vi tidigare under hösten lyft bland annat problematiken gällande språkförbistringar i äldreomsorgen genom att lägga en motion. Svaret från majoriteten då var att det inte var ett problem, vilket vi nu ser var helt felaktigt. Vi har också föreslagit omfattande satsningar på personalen i äldreomsorgen för att det ska bli fler medarbetare, bättre villkor och möjliggöra för personalen att sätta guldkant på de äldres tillvaro.

Sverigedemokraterna satsar mer på äldreomsorgen än något annat parti i Åtvidaberg. Vi vill se höjda löner för vård- och omsorgspersonal, renodla yrket genom att säkerställa att omsorgspersonal inte behöver städa, avskaffa delade turer genom att öka grundbemanningen i syfte att göra Åtvidabergs äldreomsorg mer attraktiv och säkerställa att nödvändiga satsningar som rehabilitering för äldre genomförs korrekt och fullt ut.

Det är uppenbart att det behövs mer resurser, avsevärt bättre uppföljning och betydligt högre ambitionsnivåer från politiken gällande Åtvidabergs äldreomsorg – med andra ord Sverigedemokratiskpolitik.

Vårt förtroende gentemot Förenade Care är förbrukat. Sverigedemokraterna anser att det enda värdiga i den situation vi nu befinner oss i är att häva avtalet med Förenade Care och återta verksamheten i kommunal regi för att en gång för alla återställa värdigheten i omhändertagandet av brukarna och säkerställa att de får den vården de förtjänar.

Oseriösa aktörer ska aldrig få sko sig på svenskarnas gemensamma välfärd.