Majoritet krävs för få igenom förslag i en demokrati

Den extra kostnad för nämnden som måltidskupongerna medför kommer inte att ha en negativ påverkan på nämnden eller våra verksamheters budget, skriver Åsa Wennergren (L) i en replik.

Debatt2020-05-23 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Demokratiska beslut bör förankras bredare", 23/5.

I syfte att säkerställa att gymnasieelever som genomför fjärr- eller distansundervisning, med anledning av beslut orsakade av coronapandemin, får en lunchmåltid samt för att stödja det lokala näringslivet i Linköpings kommun fattade jag som ordförande för bildningsnämnden ett ordförandebeslut. Beslutet gällde gymnasieelever folkbokförda i Linköping kommun samt asylsökande med Linköpings kommun som vistelseort. 

Enligt bildningsnämndens delegationsordning kan jag som ordförande fatta beslut i brådskande ärenden. Delegationsbeslutet ska anmälas på nämndens första sammanträde efter tidpunkten för beslutet, vilket var på nämndens sammanträde 23/4. 

För vissa familjer som har sämre ekonomiska förutsättningar blir det en stor extrakostnad att betala för luncher. Beslutet innebär också ett stöd till en utsatt bransch. Beslutet gäller endast take away-lunch för att på så sätt minska smittspridningen. Det finns dessutom en god geografisk spridning av restaurangutbudet och flera restauranger har dessutom valt att köra ut matlådor. 

Den extra kostnad för nämnden som måltidskupongerna medför kommer inte att ha en negativ påverkan på nämnden eller våra verksamheters budget. Vi ämnar därför gå till kommunstyrelsen för att äska medel för den extra kostnad som detta medfört. 

Vad gäller elever i andra kommuner står det dessa kommuner fritt att erbjuda gymnasieluncher till elever folkbokförda där. Jag kan finna det märkligt att Sverigedemokraterna pratar om minskad smittspridning och samtidigt anser att elever från andra kommuner skall hämta luncher i Linköping. 

Det beslut ni hänvisar till att kommunstyrelsen tvingades fatta 5/5 finns inte då förslag till beslut var att fortsätta med måltidskuponger under perioden 6 maj-11 juni samt att utöka nämndens ram med den kostnad som det beslutet medför.

Dessutom verkar vi i en demokrati där inget parti tvingas fatta beslut. Alla partier kan genom egna yrkanden ge förslag men i en demokrati måste man få majoritet för att dessa skall verkställas. 

Åsa Wennergren (L), ordförande bildningsnämnden