FastighetsÀgare ska kunna vrÀka kriminella

Hemmet, det som ska vara den tryggaste platsen i varje mÀnniskas liv, har blivit otryggt. SÄ ska vi inte ha det, vare sig i Linköping eller övriga Sverige, skriver Niklas Borg (M) och David Josefsson (M).

Det Àr inte första gÄngen gÀngens krig drabbar oskyldiga. Att regeringen nu föreslÄr en lagÀndring som utökar möjligheterna för fastighetsÀgare att vrÀka kriminella som skapar otrygghet i bostadsomrÄden Àr dÀrför mycket vÀlkommet, skriver debattörerna.

Det Àr inte första gÄngen gÀngens krig drabbar oskyldiga. Att regeringen nu föreslÄr en lagÀndring som utökar möjligheterna för fastighetsÀgare att vrÀka kriminella som skapar otrygghet i bostadsomrÄden Àr dÀrför mycket vÀlkommet, skriver debattörerna.

Foto: Victor Bomgren

Debatt2024-03-13 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Natten till den 7 mars skedde en explosion i Johannelund i Linköping. PÄ adressen finns enligt uppgift familjen till en misstÀnkt 17-Ärig mördare skriven och adressen har med anledning av det varit under bevakning. Det Àr inte första gÄngen gÀngens krig drabbar oskyldiga. Att regeringen nu föreslÄr en lagÀndring som utökar möjligheterna för fastighetsÀgare att vrÀka kriminella som skapar otrygghet i bostadsomrÄden Àr dÀrför mycket vÀlkommet.

De senaste Ă„rens gĂ€ngbrottslighet har för lĂ€nge sedan passerat en grĂ€ns. MĂ€nniskor som rĂ„kat befinna sig pĂ„ fel plats har trĂ€ffats av dödliga kulor. Andra har fĂ„tt sina hem söndersprĂ€ngda. Grannar kan nĂ€r som helst fĂ„ sin port bortsprĂ€ngd eller mötas av personer med tvivelaktiga uppsĂ„t i trappuppgĂ„ngen. Hemmet, det som ska vara den tryggaste platsen i varje mĂ€nniskas liv, har blivit otryggt. SĂ„ ska vi inte ha det, vare sig i Linköping eller övriga Sverige. 

Lokalt lĂ€gger vi stora resurser pĂ„ att minska gĂ€ngens framfart. Vi flyttar ut socialtjĂ€nsten för att vara mer nĂ€rvarande i olika bostadsomrĂ„den och vi fokuserar pĂ„ tidiga insatser bland annat genom arbetet med RĂ€tt kurva tillsammans med polisen. Vi arbetar ocksĂ„ för att motverka vĂ€lfĂ€rdsbrott, bidragsbrott och olovlig andrahandsuthyrning. De lokala insatserna Ă€r mĂ„nga men kommunen kan inte lösa problemet pĂ„ egen hand. 

Att knÀcka de kriminella gÀngen Àr dÀrför en av regeringens mest prioriterade uppgifter. Planen för att trycka tillbaka gÀngen bygger pÄ tre huvudsakliga delar: att slÄ hÄrt mot det grova vÄldet, strypa den kriminella ekonomin och bryta rekryteringen av barn och unga.

Som en viktig del i detta arbete föreslÄr regeringen nu utökade möjligheter för fastighetsÀgare att vrÀka hyresgÀster som har begÄtt grova brott i, eller i nÀrheten av, bostaden. Brotten kan alltsÄ ha begÄtts pÄ ett lÀngre avstÄnd frÄn bostaden Àn i dag. Det kan exempelvis handla om en nÀrliggande lekpark, ett torg eller ett grönomrÄde. Dessutom föreslÄs skÀrpta regler om uppsÀgning Àven i fall dÀr det Àr en nÀrstÄende till hyresgÀsten som har begÄtt brott, till exempel ett barn. LikasÄ ska brottslighet som leder till hÀmndaktioner kunna leda till uppsÀgning. PÄ sÄ sÀtt ökar tryggheten i bostadsomrÄden för de laglydiga och oskyldiga grannarna, och förÀldraansvaret stÀrks. LagÀndringen föreslÄs trÀda i kraft den 31 maj i Är.

Regeringens förslag, tillsammans med vÄra lokala satsningar, Àr viktiga steg i arbetet för att skapa en ökad trygghet i Linköping.