M: Stärk cancervården

Moderaterna vill se en uppdaterad cancerstrategi och specifika satsningar på barncancervården.

Barn som drabbas av cancer riskerar att få tillbringa stor del av uppväxten på sjukhus. På bilden barnsjukhuset, US i Linköping.

Barn som drabbas av cancer riskerar att få tillbringa stor del av uppväxten på sjukhus. På bilden barnsjukhuset, US i Linköping.

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2019-02-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje dag får en familj runt om i Sverige beskedet att deras barn har cancer. 8 av 10 barn överlever sin cancerdiagnos, men cancer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken hos barn. Det här ställer krav på att vården för barn måste utvecklas. Forskningen går framåt, men ännu har vi inte alla svar på varför barn drabbas av cancer och därför behövs mer forskning som är inriktad på just barncancersjukdomar.

För Moderaterna är några delar särskilt viktiga:

- Uppdaterad nationell cancerstrategi. För att bland annat ta tag i de långa väntetiderna inom cancervården är det hög tid att ta fram en ny uppdaterad nationell cancerstrategi. Mycket behöver fortfarande åstadkommas för att Sverige ska kunna erbjuda en kvalitetssäkrad och jämlik cancervård till alla patienter utan långa väntetider.

- Satsa på nationell samordning. Moderaterna ser fem områden där behovet av nationell samordning inom cancervården är extra omfattande. Det handlar om kortare väntetider och ökad tillgänglighet. Kompetens- och personalförsörjning måste säkras. Vi måste säkerställa vårdkvalitet och ta tillvara medicinsk utveckling. Därtill krävs bättre psykosocialt stöd till barn som fått cancer och deras anhöriga.

- En uppdaterad kömiljard. Moderaterna föreslår att resurser (kömiljarden) riktas specifikt till att korta köerna inom cancervården. Resurser som bör fördelas baserat på landstingens och regionernas väntetider gällande cancerbehandling. Genom denna satsning kommer det för första gången tas fram en start på en nationell vårdgaranti för dem som drabbas av cancer.

Vi avsätter 60 miljoner kronor per år specifikt för barncancervården fördelat på landets sex särskilda barncancercentrum. Behandling av cancer skiljer sig till viss del åt mellan vuxna och barn.

En cancerdiagnos innebär på många sätt en traumatisk period för barnet, familjen och andra nära och kära. Cancer är psykiskt påfrestande för alla inblandade. För det barn som insjuknar kommer en stor del av barndomen spenderas på sjukhus. Bara det i sig säger en hel del. För syskonen infinner sig ofta en skuld över att man själv är frisk. För föräldrar finns känslan av att inte räcka till. I alla dessa fall kan det inte nog understrykas hur viktigt det är med professionellt stöd.

Vi moderater anser också att när behandlingen av cancer tar slut så kan inte stödet ta slut. I de möten vi haft med bland annat patientorganisationer så pekar de samstämmigt på brister i det psykosociala stödet efter behandling. Det stödet måste utvecklas. Rehabilitering och stöd måste vara en del av hela vårdförloppet, för det kan också ta tid att våga lita på att ens barn är friskt.

Vi är alla drabbade av cancer, vare sig vi själva har fått en diagnos eller någon närstående. Alla känner vi någon och vi vet att det är en fruktansvärd sjukdom. I dag kan vi bota de allra flesta som insjuknar. Det är hoppfullt. Men det räcker inte. Vi moderater delar visionen och uppfattningen att sjukdomen ska utrotas. Med en förbättrad och uppdaterad cancerstrategi kommer vi närmare det målet och med specifika satsningar på just barncancervården är vi ett steg på vägen mot att inget barn ska behöva dö i cancer.

Camilla Waltersson Grönvall (M)

socialpolitisk talesperson

John Weinerhall (M)

riksdagsledamot, Östergötland

Marie Morell (M)

regionråd, Region Östergötland