(M): Socialdemokraternas hyresreglering skulle bli förödande

Den orättvisa hyresregleringen har gjort att kötiden för en lägenhet ofta är år eller till och med decennier, skriver debattörerna

Vårt grannland Finland insåg det här redan på 90-talet och avskaffade sin hyresreglering, och bostadsbristen blev ett minne blott, skriver debattörerna.

Vårt grannland Finland insåg det här redan på 90-talet och avskaffade sin hyresreglering, och bostadsbristen blev ett minne blott, skriver debattörerna.

Foto: Ali Lorestani/TT

Debatt2024-08-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagarna presenterade en socialdemokratisk arbetsgrupp ett förslag om att reglera andrahandsuthyrning av bostadsrätter. Skulle förslaget bli verklighet vore det förödande för såväl personer som söker en bostad som den som vill hyra ut sin bostadsrätt. 

Det råder stor brist bostäder över hela landet. Enligt Boverkets enkät svarar hela 148 av landets 290 kommuner att det råder bostadsbrist. Särskilt gäller detta storstadsregionerna, universitetsstäder samt växande kommuner i exempelvis norra Sverige. Kommunerna rapporterar också att läget kommer att vara sämre om tre år.

Anledningarna till bostadsbristen är flera och bottnar i krångliga byggregler och att det är för dyrt att bygga. Det sistnämnda inte minst på grund av den allmänna konjunkturen och ränteläget. Den största boven är dock hyresregleringen. I Sverige har det på decennier inte byggts tillräckligt med bostäder på grund av att marknaden är satt ur spel.

Hyresregleringen har medfört att byggherrar och hyresvärdar har svårt att räkna hem sina investeringar då de inte kan ta ut en marknadsmässig hyra. I många storstäder är regleringen dessutom satt ur spel då handeln med svarta andra-, tredje- och fjärdehandskontrakt frodas och för många blir det det enda sättet att lyckas skaffa sig en bostad. Den orättvisa hyresregleringen har gjort att kötiden för en lägenhet ofta är åratal eller till och med decennier.

Än så länge har det dock funnits ett fungerande alternativ med andrahandsuthyrning av bostadsrätter. En bostadsrätt är för många den största investeringen man gör i sitt liv. Säg att man tillfälligt ska flytta till annan ort, provbo med en partner eller studera någonstans men under tiden ändå behålla sin lägenhet. Då har det för många varit ett utmärkt alternativ att hyra ut sin lägenhet till exempelvis en student eller någon som under en tid ska arbeta på orten. Detta vill nu Socialdemokraterna sätta krokben för.

I veckan lades ett socialdemokratiskt förslag fram som går ut på att reglera andrahandshyrorna för bostadsrätter. I förslaget skulle enbart hyran få täcka avgiften till bostadsrättsföreningen, driftskostnader samt ett eventuellt påslag för möblering. Det skulle göra att en tvåa i centrala Linköping skulle ha en hyra på i runda slängar 4 000 kronor i månaden. Vem som helst borde givetvis förstå att det är helt barockt.

Vem skulle vilja hyra ut sin bostadsrätt om man med räntekostnader gick back på att göra det? Den absolut största lejonparten skulle givetvis då sälja sin bostadsrätt istället för att hyra ut den. Följden skulle bli att Sverige får en ännu större bostadsbrist som främst drabbar studenter, visstidsanställda och andra som inte är etablerade på bostadsmarknaden.

Följderna av hyresreglering kan givetvis inte komma som en chock för någon. Det finns inget exempel i historien där prisregleringar inte lett till brist och därmed köer. Vårt grannland Finland insåg det redan på 90-talet och avskaffade sin hyresreglering och bostadsbristen blev ett minne blott.

Om Socialdemokraterna hade velat komma med förslag om hur vi får fler bostäder hade man inte bara kastat det här förslaget i papperskorgen utan hela den befintliga hyresregleringen med det.