M och KD visar inget lokalt ledarskap

Om M och KD på allvar tycker det är viktigt med kameror på brottsutsatta platser i Linköping är det hög tid att visa handlingskraft. Ni styr kommunen och kan inte sitta och vänta på att regeringen ska lösa allt.

Kameror kan inte ensamt lösa ordningsproblem, men är ett av flera verktyg för att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten, skriver Kristina Edlund (S).

Kameror kan inte ensamt lösa ordningsproblem, men är ett av flera verktyg för att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten, skriver Kristina Edlund (S).

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Debatt2021-04-08 07:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på "Förenkla för kommuner att sätta upp kameror" (31/3).

Kameror kan inte ensamt lösa ordningsproblem, men är ett av flera verktyg för att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten. Efter att ha läst Niklas Borgs (M) och Denisé Cassels (KD) debattinlägg står det dock klart att processen att sätta upp kameror upplevs för krånglig för att ni ska ta tag i saken. I stället kräver ni att regeringen ska göra jobbet åt er.

Det är synd, för det finns mycket vi kan göra lokalt. Ett exempel är Eskilstuna, där kommunen har ett nära samarbete med polisen. Där har kommunledningen satt upp kameror på platser där polisen bedömt att det behövs. Som exempel kan nämnas en passage under centralstationen där det varit mycket stök, samt vid Stora Torget. 

 

Kameror sätter man inte upp över en natt. Eskilstuna fick vänta länge på tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten, men det hindrade dem inte från att slutföra projektet. Vill man uppnå förändring krävs att man jobbar ihärdigt. Här i Linköping präglas tyvärr det politiska styret i stället av passivitet.

Nyligen avslog ni en motion från S om kameraövervakning utanför skolor som utsätts för skadegörelse. Argumentet var även då “att det inte är möjligt”.

 

Om ni tycker att kameraövervakning är viktigt, varför har ni inte ens lämnat in en ansökan från kommunens sida om att få sätta upp kameror? Precis som ni skriver kan det ta flera månader innan man får tillstånd, så vad väntar ni på? Tiden går.

Sedan ni tog över Linköping för snart tre år sedan har vår kommun drabbats av ungdomsrån, en stor sprängning och skjutningar. Ni styr faktiskt och då har ni ett ansvar att visa handlingskraft, även om det kan innebära utdragna processer. 

Se till att skicka in en ansökan om kameraövervakning redan i dag. Jag skulle önska att ni var mer aktiva i stället för att kräva att den nationella politiken eller staten ska göra hela jobbet åt er.