Lyssna och lär i stället för att tysta och censurera

Kommunens nej till finansiering av Kartellens uppträdande på endagsfestivalen Keep it loud den kommande helgen upprör. Vänsterpartiets Emil Broberg ställer sig nu frågan vilka kulturutövare som ska svartlistas härnäst.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Debatt2014-08-11 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Principen att kulturen ska vara fri och stå utan politisk styrning delas av i stort sett alla i vår moderna demokrati. Tydligen med undantag för de borgerliga politiker som styr här i Linköping. När det hettar till och kulturutövarnas samhällskritik är stark och konsekvenserna av den borgerliga politiken blottas, åsidosätts dock denna princip och allianspolitikerna vill i stället tysta ner kulturen. Under sommaren har moderaten Gunnar Axén valt att bojkotta Sveriges radio efter Athena Farrokhzads sommarprat den 21 juli som innehöll en mycket tydlig politisk markering mot den borgerliga politiken. Nu går ytterligare en moderat, Paul Lindvall, ut och stoppar hiphopgruppen Kartellens medverkan vid festivalen Keep it loud i vårt Linköping.

När kulturen blir politisk, blottar orättvisor och ställer krav på jämlikhet så väger principen om den fria kulturen lätt för moderata politiker. Moderaternas bild av kulturen är tydligen att den ska vara kommersiell, lättkonsumerad och handla om kärlek och natur i stället för att skildra samhället som det verkligen ser ut.

Kartellens texter är ofta hårda och handlar inte sällan om våld, narkotika och orättvisor. Men för den som verkligen lyssnar är det inte en glorifierande bild som de rappar om. I stället är texterna ofta djupt empatiska och plågsamt närvarande i den misär och utsatthet som många i dag lever i. Det är texter som berättar om hur barn växer upp utan drömmar och där kriminalitet sorgligt nog upplevs som den enda vägen till någon form av status och framgång.

Att påminnas om att den borgerliga politiken skapar och förstärker orättvisor och förvärrar hopplösheten hos dem som lever i förorter och segregerade bostadsområden, kanske inte är upplyftande för borgerliga politiker. Men i stället för att försöka stoppa musiker och utöva censurer borde Paul Lindvall och hans välgödda partikamrater lyssna på och lära av Kartellen. Om de inte håller med kan de ju ta debatten i stället för att förbjuda musik man inte gillar. Eller är det så att de inte klarar av att ta debatten kring konsekvensen av ökade klassklyftor? Och vilka musiker eller kulturutövare står på tur att svartlistas av Linköpings kommun? Samhällskritik och våld förekommer i många genrers texter.