Lyssna noga på Sabuni och Blom

Efter ett långt yrkesliv i olika nischer blev jag politiker. Att lyssna på olika åsikter och förhålla sig till fakta med hjälp av duktiga utredande tjänstemän var viktig lärdom.

Jag hoppas på den unga generationen, som lärt sig i skolan att ideologier som bygger på nazism, kommunism och fascism är avskyvärda och så långt från mänskliga rättigheter man kan komma, skriver Gun Jareblad (L).

Jag hoppas på den unga generationen, som lärt sig i skolan att ideologier som bygger på nazism, kommunism och fascism är avskyvärda och så långt från mänskliga rättigheter man kan komma, skriver Gun Jareblad (L).

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Debatt2021-08-25 07:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik "Liberalernas vägval förundrar" (16/8).

Svåra och komplexa problem ska lösas både på kort och lång sikt. Jag lärde mig också känna igen påståenden som var osanna, översitteri och nedsättande attityder. Oftast från män som trodde de var Guds gåva till mänskligheten, tyckte och pratade mycket.

Skolan är grunden till ett bra samhälle. Liberalerna har alltid drivit denna viktiga fråga sedan över 100 år tillbaka och lägger nu många viktiga förslag på bordet. Lärares befogenheter och rätten att få undervisa i lugn och ro, heltidsmentorer, en ny yrkeshögskola som utbildar människor i de bristyrken som näringslivet lider stor brist på. 

Förslaget om ”Förortslyftet” är också en oerhört viktig del i att förändra utsatta områden, där de skötsamma lider av kriminellas förtryck och skjutningar förekommer varje vecka.

Skribenten Christer Larsson tycker det är ”oförskämt” när Liberalerna lämnar ett avtal som inte uppfyller det som utlovades. 

Låt oss nu se till fakta och de stora problem som finns i dagens Sverige. Vi har en mycket stor arbetslöshet, enbart antal långtidsarbetande når snart över 200 000 personer.

Så finns stora grupper som inte kommer in i arbetslivet, medan näringslivet lider brist på utbildad personal. Diskrepansen är uppenbar. Liberalerna vill göra något åt detta, lyssna noga på Nyamko Sabuni och partisekreteraren Juno Blom.

Ingen vet hur valet 2022 utfaller. Mycket kan hända som ställer allt på ända. Jag hoppas på den unga generationen, som lärt sig i skolan att ideologier som bygger på nazism, kommunism och fascism är avskyvärda och så långt från mänskliga rättigheter man kan komma.

Många gymnasieelever får därför göra studiebesök till Auschwitz och lära. Kommunismen höll halva Europas befolkning i ett järngrepp i över 70 år, där angiveri och förtryck var legio. 

Vänsterpartiet hette för inte alltför länge sedan Vänsterpartiet kommunisterna (VPK), inte att förglömma. De vill nu bestämma över budgeten och ställer krav på Löfven.Vi får nu se hur det går med detta.