Lyckad integration kräver att alla tar ansvar

Oppositionen i Linköpings kommun missar till stora delar civilsamhällets centrala roll för en lyckad integration, anser två kristdemokratiska debattörer.

Föreningar, församlingar och idrottslag erbjuder inte bara en snabbare väg till att det svenska språket, utan ger också ett socialt sammanhang, menar debattörerna.

Föreningar, församlingar och idrottslag erbjuder inte bara en snabbare väg till att det svenska språket, utan ger också ett socialt sammanhang, menar debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2019-12-18 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av kommunens viktigaste uppdrag de närmaste åren gäller integrationsfrågan. Mottagandet av nyanlända kan utformas på ett sätt som ännu bättre gynnar en snabbare integration. På nationell nivå är arbetslösheten bland utrikes födda fyra gånger högre än för inrikes födda. 

Många barn till nyanlända växer upp utan att någonsin se föräldrarna gå till arbetet. Hur ska vi tillsammans förmå att vända den här trenden här i Linköping?

Målet med integrationen är att människor känner sig delaktiga såväl i den lokala gemenskapen som i den vidare samhällsgemskapen. De nyanlända måste ges rätt verktyg för att ta sig in i det svenska samhället. Den viktigaste nyckeln är språket. Utan tillräckliga kunskaper i svenska språket är förutsättningarna för egenförsörjning och delaktighet i samhället sämre. 

När vi pratar om språk nämns ofta utbildning och jobb, vilket självklart är viktigt, men en instans som ofta glöms bort är civilsamhällets roll. Föreningar, församlingar och idrottslag med mera erbjuder inte bara en snabbare väg till att bemästra svenska språket, utan ger också ett socialt sammanhang där olika människor möts och delar erfarenheter.

Oppositionen i Linköpings kommun missar till stora delar civilsamhällets centrala roll för en lyckad integration. Fokus ligger fortsatt på systemet där människan sätts in i en process och inte i ett sammanhang. Kristdemokraterna motsätter sig inte vikten av skola och arbete men det går inte att förlita sig enbart på kommunens och/eller statens system.

Integration handlar både om teoretisk kunskap och social färdighet. Lyckad integration är att vara en del av ett större sammanhang, där olika kulturer kan mötas och utbyta kunskap och erfarenheter. Mötet med människor är viktigare än byråkratiska system. 

Ett av de största problemen är att nyanlända kvinnor deltar i mindre omfattning i olika arbetsförberedande insatser jämfört med män. Många kvinnor har hamnat i ett utanförskap, där man drar ett stort lass i hemmet. Det leder till stora problem när många kvinnor ständigt ligger steget efter i språkinlärningen och därmed får ännu svårare att bli en del av samhällsgemenskapen. 

Vi behöver öka självkänslan och tryggheten ibland dessa kvinnor. Det leder till tryggare barn och ett tryggare samhälle.  Även här har civilsamhället en central roll. Linköpings kommun måste stötta och ge förutsättningar för kvinnoföreningar, där nyanlända kan träffas tillsammans med människor som bott länge i Sverige. 

Det är viktigt att civilsamhället själva få bedöma vilka integrationsåtgärder som är bäst, men dessa ska förstås också utvärderas. Alla – det offentliga och civilsamhället – måste ta sin del av ansvaret för integrationen av de nyanlända. De som bor i Sverige ska känna att de är en del av ett ”vi”. 

Endast då får vi en lyckad integration där människor känner sig inkluderade i samhället och gemenskapen.

Magnus Landberg (KD), ledamot Arbetsmarknadsnämnden
Rihab Chahaf (KD), ersättare Arbetsmarknadsnämnden