Lokal journalistik blir allt viktigare

Den lokala radion och den lokala dagspressen är bärare av samma demokratiska uppdrag. Båda behövs sida vid sida. Det skriver debattörerna från Sveriges Radio.

Medieskugga. Den lokala journalistiken måste finnas också på de små orterna, betonar skribenterna.

Medieskugga. Den lokala journalistiken måste finnas också på de små orterna, betonar skribenterna.

Foto: Helena Landstedt / TT

Debatt2017-05-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I år fyller P4 Östergötland och Sveriges Radios alla lokala kanaler 40 år. Uppdraget har aldrig varit större och viktigare än nu. Nya medievanor kräver nya samarbeten, både inom om utanför SR.

När P4 Östergötland drog igång sin jubileumsturné den 4 maj var första stoppet Ydre, en av flera kommuner som saknar en stadigvarande lokal journalist på orten och där mediebevakningen är mera sporadisk. Kommunpolitiker berättade för våra lyssnare om hur invånarna börjat misstänka att de förtroendevalda därmed mörkar viktiga beslut. Reaktionerna från både medborgare och politiker ger en ögonblicksbild av hur viktig den lokala journalistiken är för vår demokrati och speglar betydelsen av att P4 ger sig ut och ger röst åt hela Sverige.

Den lokala radion och den lokala dagspressen är bärare av samma demokratiska uppdrag. Båda behövs sida vid sida. När P4 Östergötland och ytterligare 24 lokala P4-kanaler jobbar ihop kan vi skapa en kraftfull och angelägen journalistik som når längre än varje lokal redaktion för sig. Detsamma gäller när P4-kanalerna samarbetar med riksredaktioner inom SR eller med lokala mediehus. På så vis får publiken mera originaljournalistik i en tid när det lokala uppdraget är under svår press och publikens nya digitala medievanor utmanar branschen.

P4 Östergötlands lyssnare har under det senaste året kunna höra flera sådana samarbeten. Som när vi på temat ”Ett nytt Sverige” tillsammans med ett tiotal andra P4-redaktioner under ett års tid har följt två kvinnor i Norrköping med skilda erfarenheter och åsikter i den aktuella flykting- och integrationsdebatten.

Eller som när P4 Östergötland i höstas var en av alla de lokala kanaler som undersökte duschmöjligheterna på landets skolor, där rädsla för att bli filmad och retad resulterat i att många ungdomar på högstadiet inte tvättade sig efter idrotten. Nyligen kunde lyssnarna på P4 Östergötland höra hur många läkare på vårdcentraler bland annat i Linköping upplever sitt arbete som alltför tungt med längre väntetider för patienterna som följd. Ämnet följdes upp av många andra lokala kanaler och riksredaktioner. Undersökningen, som låg till grund för publiceringen, var resultatet av ett samarbete mellan P4 Östergötland och riksprogrammet Kaliber.

Huvuduppgiften för P4 Östergötland och alla andra lokala kanaler är förstås att sätta ljuset på några specifika lokala frågor som allmänheten kan tänkas ha ett intresse av; Hur blir den nya vattenparken i Motala? Ska det byggas en tunnel för Ostlänken i Linköping? Är räddningstjänsten i Åtvidaberg tillräckligt bemannad? Kan gymnasieungdomarna ta sig till skolan när busslinjerna på den östgötska landsbygden blir färre? För att nu nämna några.

I 40 år har vi inom Sveriges Radio tagit detta lokala uppdrag på största allvar. Genom fler smarta samarbeten i hela landet kan vi både kraftsamla och frigöra tid. På så sätt ska vi erbjuda lyssnarna ännu mer av angelägen lokal journalistik.

Cilla Benkö

vd Sveriges Radio

Björn Löfdahl

programdirektör Sveriges Radio

Sofie Lycksell

kanalchef P4 Östergötland