LL: Hur behandlar kommunen våra företagare?

Allt fler företagare vittnar om hur kommunen hanterar företag och företagare på ett sätt som många upplever som orättvist, stelbent och motarbetande, skriver Mikael Bergström (LL), ledamot i samhällsbyggnadsnämnden.

Linköpings kommun.

Linköpings kommun.

Foto: Corren arkiv

Debatt2024-11-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med sin maktställning och ett närmast monopolistiskt inflytande har kommunen ett stort övertag i många ärenden som påverkar lokala företag när kommunen visar vägen för stadsutvecklingen.

Flera exempel visar på att kommunen tolkar regelverk till sin egen fördel och utan att försöka hitta lösningar på problem som uppkommer för företagaren som drabbas av kommunens beslut. 

Ett exempel är fallet med Mickeys strandfik, där en lösning kom på plats först efter omfattande medial uppmärksamhet och tryck från allmänheten. 

Ett annat aktuellt exempel är Pizzeria La Kantarell som tvingas riva sin pizzeria trots att marken inte kommer att användas inom överskådlig tid. Vårt förslag är att förlänga företagets nyttjande av marken i femårsintervaller, tills byggplanerna är på plats. På så vis skulle företagaren ges tid att planera sin verksamhets framtid under ordnade former. Viktiga här är att initiativ till lösningar borde komma från kommunen, inte lämnas till företagaren, politiskt folkvalda eller allmän opinionsbildning. Kommunen borde vid sådana här situationer inleda en dialog – exempelvis: ”Vi måste tyvärr säga upp arrendeavtalet för att kunna utveckla staden, men vi har följande förslag på hur du kan fortsätta att driva din verksamhet”.

Det senaste exemplet på denna styvmoderliga behandling gäller fastighetsägare som vill bygga om och till sina fastigheter och då fastnar i förhandlingar där kommunens krav blir orimligt höga. Flera företagare har investerat miljontals kronor efter att man i ett tidigt skede klargjort vad man kan bekosta i exploateringsbidrag till kommunen och samtidigt få projekten att gå runt. I sista stund innan kommunen godkänner projekten så höjer man kraven till närmast det dubbla och menar bland annat att just dessa fastighetsägare ska betala för hela ombyggnaden av Lilla torget. Detta sätter fastighetsägarna i en ohållbar ekonomisk position, en ojämlik förhandlingssits och det leder högst troligen till ännu högre lokal- och bostadskostnader i centrum. 

Vi ställer oss tveksamma till kravet att enbart fastighetsägarna ska bekosta ytor som ägs och används av hela skattekollektivet. Dessutom är det djupt beklagligt att kommunen ser ut att använda sin makt och monopolställning som en förhandlingstaktik. 

Eftersom hanteringen av den här frågan ser ut att bryta mot kommunens egna riktlinjer och verkar röra sig i ett skuggigt område av lagen, har vi lämnat in ett nämndinitiativ för att reda ut om saken behandlas rätt och riktigt. 

Kommunen ska vara en hjälpande hand och stötta företag och medborgare. Inte en orimlig motståndare som slår undan benen på de som behöver använda kommunens tjänster.