(LL): Häpnadsväckande svar om skyddsrum

Att den styrande majoriteten ens tänker tanken att det blir för dyrt eller gömmer sig bakom att det inte finns lagkrav på att bygga skyddsrum för att skydda befolkningen är minst sagt häpnadsväckande, skriver Urban Wahlberg (LL) och Kenneth Leander (LL).

Vi har vid nyproduktion av bostäder möjlighet att öka antalet skyddsrumsplatser samtidigt som vi löser en del av parkeringsproblematiken och frigör yta på mark som kan användas för andra ändamål än parkering, skriver debattörerna.

Vi har vid nyproduktion av bostäder möjlighet att öka antalet skyddsrumsplatser samtidigt som vi löser en del av parkeringsproblematiken och frigör yta på mark som kan användas för andra ändamål än parkering, skriver debattörerna.

Foto: Linköpingslistan

Debatt2024-09-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det bara Linköpingslistan som vill ta ansvar för våra medborgares säkerhet i händelse av kris eller krig?

Med det omvärldsläge vi har i dag och med vårt strategiska läge, där bland annat våra försvarsinstallationer, försvarsindustrin och universitetssjukhuset är ett prioriterat mål vid ett anfall mot Sverige, så anser vi att vi måste kunna erbjuda alla våra medborgare skyddsrumsplatser.

LL driver frågan brett men tydligast blir det i bygg- och miljönämnden där beslut om bygglov fattas.

I Linköping byggs nya bostäder vid Ebbepark, Djurgården och flera andra platser. Vi har vid nyproduktion av bostäder möjlighet att öka antalet skyddsrumsplatser samtidigt som vi löser en del av parkeringsproblematiken och frigör yta på mark som kan användas för andra ändamål än parkering.

Vi har vid flera tillfällen påtalat dessa möjligheter, men inte fått gehör hos majoriteten (S+M). Det mest häpnadsväckande svar vi fått är ”Det finns inget lagkrav på byggande av skyddsrum”.

Övriga svar har bland annat varit: "Vi kan inte tvinga byggherrarna att bygga skyddsrum" och "Det blir för dyrt".

Att den styrande majoriteten ens tänker tanken att det blir för dyrt eller gömmer sig bakom att det inte finns lagkrav på att bygga skyddsrum för att skydda befolkningen är minst sagt häpnadsväckande.

Påståendet att kommunen inte kan tvinga Stångåstaden eller andra kommunala bolag att bygga skyddsrum får väl anses tangera en ren lögn då ägardirektiv givetvis kan användas.

Linköpingslistan anser att vi ska skydda våra medborgare efter bästa förmåga och där är utbyggnad av skyddsrumskapaciteten en viktig fråga. Det är tydligt att Socialdemokraterna och Moderaterna inte har samma uppfattning om skydd av våra medborgare vid kris eller krig.