Då var det dags igen – ytterligare förskolor läggs ned

I veckan presenterades både ett stort överskott i kommunens bokslut och samtidigt planer på att lägga ned ytterligare förskolor. Bara dålig tajming kanske, men för berörda barn, vårdnadshavare och förskolepersonal förefaller det ganska smaklöst, skriver debattörerna.

Barnen på en av förskolorna i Lambohov, en liten förskola med drygt 20 platser, kommer nu att hänvisas till en stor förskola med över 100 platser. Det kommer att bli en stor omställning för dessa barn, skriver debattörerna.

Barnen på en av förskolorna i Lambohov, en liten förskola med drygt 20 platser, kommer nu att hänvisas till en stor förskola med över 100 platser. Det kommer att bli en stor omställning för dessa barn, skriver debattörerna.

Foto:

Debatt2024-02-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi förstår att styret anser att det är nödvändigt att lägga ned fler förskolor för att effektivisera användningen av förskoleplatser. Men hur effektivt blir det egentligen? Det beror så klart på om man anser att det inte finns någon bortre gräns för hur många barn som kan få plats på samma förskola.

Barnen på en av förskolorna i Lambohov, en liten förskola med drygt 20 platser, kommer nu att hänvisas till en stor förskola med över 100 platser. Det kommer att bli en stor omställning för dessa barn, särskilt eftersom många föräldrar har valt den lilla förskolan med omsorg. Hur detta kommer att påverka barnens vardag kan vi ju inte veta, men att det går emot Skolverkets rekommendationer är däremot glasklart. Enligt Skolverket bör förskolans barngrupper för ett- till treåringar inte vara större än 12 barn och för äldre barn max 15 barn per grupp. I Linköping fanns det föregående år 243 åldersintegrerade barngrupper varav 147 var större än rekommenderat. Hur siffrorna kommer att se ut efter detta år kan vi var och en räkna ut!

Jägarvallens förskola, som är relativt nyrenoverad med fräscha lokaler och en fin utemiljö, kommer att hänvisas till Ryd. Där har lokalerna en betydligt sämre standard och utemiljön består i princip av en innergård. Dessutom är planlösningen sådan att personal från en intilliggande verksamhet måste gå genom förskolans lokaler för att komma till sin egen verksamhet. Hur kan man påstå att det blir en sammanhållen flytt? Det verkar osannolikt. Det är mer troligt att många föräldrar kommer att söka andra lösningar för sina barn och en del av personalen kommer säkert att söka sig till andra förskolor.

Har styret ens utvärderat de förskolor som lades ned förra året? I Ljungsbro hänvisas föräldrarna till Skäggetorps förskolor, men enligt uppgifter har ingen enda familj valt detta alternativ. I stället löser de det genom att förlänga sin föräldraledighet, använda mor- och farföräldrar om de har turen att de är pensionärer, eller försöka hitta boenden där det finns förskolor i närheten. Kommunen kommer att spara ungefär 850 000 kronor genom att lägga ned dessa två förskolor, men i proportion till kommunens överskott på 370 miljoner, som är 510 miljoner bättre än vad som budgeterats, är det nog ingen som kan påstå att styret väljer att satsa på våra barn. Man sparar alltså några hundratusen kronor i lokalkostnader från och med den dagen man blir av med lokalerna och samtidigt förlorar Lejonfastigheter hyresgäster i form av förskolor, vilket kompenseras av kommunens gemensamma skatteintäkter.

Vi är absolut för ett effektivt lokalutnyttjande och vi kan till och med förstå att det innebär att en del skolor och förskolor kan komma att läggas ner när barngrupperna blir mindre. Det vi däremot inte förstår är att det inte tycks finnas någon övergripande plan för detta. Styret har svårt att motivera valen av, i det här fallet förskolor. Dessutom, sorgligt nog, med 370 miljoner i överskott, kan inte det nuvarande S+M-styret hitta några kronor över till en mycket ansträngd skola. Det går däremot inte att begripa.