LiU: Studenter kan få individuell dispens

Svar från Linköpings universitet på insändaren ”Linköpings universitet tänker fel med sina nya rutiner kring fysiskt upprop”

Linköpings universitet

Linköpings universitet

Foto: Bänkt Olsson

Debatt2022-07-13 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att kvarstå som antagen på ett program, krävs att den antagne studenten tar sin plats i anspråk. Detta kan göras antingen med upprop eller med registrering, dvs inte båda. Vid LiU gäller uppropet i detta avseende. Detta har inte förändrats sedan tidigare. 

Vi är på LiU väl medvetna om att studenter i allmänhet och internationella studenter i synnerhet, utan egen förskyllan kan drabbas av händelser som hindrar dem från att anlända i tid för det obligatoriska uppropet. Naturligtvis vill vi på LiU, i den mån det går utan att äventyra studenternas utsikter att faktiskt klara av sina studier, möjliggöra för dessa studenter som drabbats att påbörja sina studier vid LiU. Undantag från kravet på närvaro vid det obligatoriska uppropet hanteras genom dispens. Inte heller detta har förändrats sedan tidigare.

Något som även det är oförändrat är att LiU måste agera rättssäkert och behandla alla studenter lika, samt att vi är ett campusuniversitet, som efter pandemin gått tillbaka till övervägande campusförlagd undervisning.

Det som förändrats inför höstens programstart jämfört med tidigare är följande:

  • Tidigare gavs till studenter som uppvisade godtagbara skäl till att inte kunna delta i det obligatoriska uppropet vid LiU en generell och tidsatt dispens, dvs en dispens till ett i förväg beslutat sista ankomstdatum.

    Inför höstens programstart har, för de studenter som uppvisar godtagbara skäl till att inte kunna delta i det obligatoriska uppropet, denna generella tidsatta dispensen ersatts av en möjlighet till individuell icke tidsatt dispens för dessa undantag.

     
  • Tidigare var många personer på LiU inblandade i kommunikationen med studenterna gällande den generella, tidsatta dispensen.

    Inför höstens programstart har ett mindre antal personer utsetts som ansvariga för att fatta eventuella dispensbeslut för de studenter som uppvisar godtagbara skäl till att inte kunna delta i det obligatoriska uppropet. Beslutet fattas vid terminsstarten. 

Vid terminsstarten 2021 hade LiU ett par studentärenden där internationella mastersstudenter anlände till LiU efter såväl upprop som sista ankomstdag. Detta orsakade problem och oro framför allt för de presumtiva studenterna. Dessa problem bör kunna undvikas med förändringarna ovan.

Vad gäller ”fysiska” eller digitala upprop, är båda, dvs antingen eller, fortfarande möjliga. Detta är också oförändrat. Program där undervisningen sker digitalt eller delvis digitalt och där detta anges i kursplanerna kan ha ett digitalt obligatoriskt upprop. Att genomföra just det obligatoriska uppropet digitalt på program med endast campusbaserad undervisning torde vara till minimal hjälp för de försenade studenterna, då den campusbaserade undervisningen i detta fall påbörjas i direkt anslutning till uppropet. Dessa studenter behöver i stället se över möjligheten att ansöka om dispens enligt ovan.