Linköpingslistan: Har styret en överenskommelse med C?

Det har uppdagats att det i Alingsås funnits ett hemligt styre mellan M och S trots att det officiellt ska ha varit M+KD+L som styrt kommunen. Vi ställer oss nu frågan hur det förhåller sig i Linköping, skriver Michael Cocozza och Peter Trygg, Linköpingslistan.

Oppositionen fyller en vital funktion i en demokrati. Det är avgörande att medborgarna vet vilka partier som styr och vilka som opponerar och kan kanalisera opinioner bland medborgarna ända in i beslutsfattande kommunala organ, skriver Michael Cocozza och Peter Trygg, Linköpingslistan.

Oppositionen fyller en vital funktion i en demokrati. Det är avgörande att medborgarna vet vilka partier som styr och vilka som opponerar och kan kanalisera opinioner bland medborgarna ända in i beslutsfattande kommunala organ, skriver Michael Cocozza och Peter Trygg, Linköpingslistan.

Foto: Victor Bomgren

Debatt2025-02-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hösten 2022 satt vi i två veckor och förhandlade om att bilda ett styre i kommunen mellan S, LL och MP med stöd av V. Det hela föll på att V inte kunde gå med på att inte fälla styrets politik i nämnder, kommunstyrelsen och fullmäktige. Kristina Edlund (S) kunde inte tänka sig att styra utan denna garanti från V.

Några veckor senare går Kristina Edlund likväl ut till Linköpingsborna och presenterar en minoritetskoalition S+M. Denna koalition har ingen majoritet i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige. Nu gick det att styra utan garanti från ett stödparti. Frågan är om det ändå fanns ett stödparti.

Vad vi sett hittills under mandatperioden är att Centern agerat som om en sådan garanti lämnats. Man uppfyllde garantin vid 12 voteringar 2023 där styret riskerade att förlora i kommunstyrelsen och fullmäktige. Om inte annat blev det tydligt för en tid sedan när S+M offentliggör ett budgetsamarbete med C. 

Ett samarbete är i sig inget problem för dessa tre partier. Men det uppkommer ett problem om C samtidigt sätter sig i förhandlingar om att agera i opposition och gör anspråk på att vara minoritetens företrädare i kommunstyrelsen, vilket innebär att funktionen opposition väsentligt försvagas. Att vara minoritetens främsta företrädare innebär även en betydligt större arbetsinsats och högre arvodering än att vara ett samarbetsparti. 

Oppositionen fyller en vital funktion i en demokrati. Det är avgörande att medborgarna vet vilka partier som styr och vilka som opponerar och kan kanalisera opinioner bland medborgarna ända in i beslutsfattande kommunala organ.

Om föräldrar vänder sig till ett oppositionsparti om hjälp att väcka opinion om till exempel en skolnedläggning ska de inte möta en politisk kuliss där oppositionspartiet inte kan agera på grund av ingången överenskommelse. 

Därför vore det av stort värde om Kristina Edlund och Niklas Borg klargör hur saken förhåller sig. Fanns det en överenskommelse, skriftlig eller muntlig, med C om att de inte skulle fälla styret i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige innan ni bildade styret? Oppositionen och Linköpingsborna behöver ett klart och tydligt nej från er på den frågan.