Linköping ska vara i topp

Kommunalrådet Christer Mård (L) ser såväl plus som minus för Linköping i Svenskt Näringslivs ranking, där staden föll nio placeringar.

Linköping. Företagen i staden känner sig ganska trygga men har svårt att rekrytera rätt personal, enligt Svenskt Näringslivs ranking.

Linköping. Företagen i staden känner sig ganska trygga men har svårt att rekrytera rätt personal, enligt Svenskt Näringslivs ranking.

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2017-09-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några dagar sedan presenterades den årliga företagsklimatsrankingen av Svenskt Näringsliv. Kommunen tappade ett fåtal placeringar, men som vanligt så finns det

både plus och minus i mätningen.

Om vi börjar med plussidan, det är glädjande att Linköpingsföretagen så entydigt svarar att de vill verka i vår kommun. Att flytta sin verksamhet till någon annan kommun verkar inte vara aktuellt.

Vi har sedan förra årets mätning arbetat intensivt med att förbättra service/tillstånd gentemot företagen. I mätningen får vi ett kvitto på att vi lyckats. Mycket återstår, men vi är absolut på rätt väg. Vi öppnar dessutom inom kort en servicefunktion som kommer att bidra till att stärka kopplingen kommun–-företag.

Vi har även tagit till oss den kritik vi fått gällande hur kommunen hanterar offentlig upphandling. Kommunens nya policy för en förbättrad upphandling börjar nu få genomslag i verkligheten.

Svenskt Näringsliv har också frågat företagen hur de påverkas av brottslighet.

Ett stort plus är att vi kan konstatera att företagen i Linköping känner sig förhållandevis trygga i Linköping, jämfört med företagare i många andra kommuner.

Till minussidan hör naturligtvis att vi tappat mark med 9 placeringar. Det är en trend som inte får fortsätta!

Det område som utmärker sig mest är att företag har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Hur är det möjligt i en utbildningsstad som Linköping? Sannolikt är det knutet till att vi har en mycket god arbetsmarknad i Linköping. Men naturligtvis måste vi bli bättre på att stärka individens möjlighet till utbildning och arbete. Vi ser att efterfrågan på arbetskraft är stor inom såväl offentlig som privat sektor. Glädjande men också utmanande.

I mätningen ser vi också att de deltagande företagen upplever att kommunen tappar i infrastrukturfrågor. Det gäller tele- och IT-nät men också vägnät, tåg och flyg. En bidragande orsak är säkert den utdragna diskussionen om Ostlänken och höghastighetståg. Dessutom är det få som på något vis inte påverkas av de arbeten som utförs på våra vägar.

Målet med vår näringslivspolitik är naturligtvis att tillhöra toppskiktet. Någon annan målsättning kan och ska vi inte ha. Vi kan bli bättre inom alla områden som berör företagen i vår kommun. Vi antar självklart den utmaningen, och tar med oss att samverkan är nyckelordet. Samverkan politiskt, regionalt, med stödjandeorganisationer men framför allt med företagen.