Linköping är nu en av de städer i Sverige där studenter måste vänta mer än ett halvår för att få ett förstahandskontrakt på en bostad. Det visar sig efter att SFS släppt sin årliga bostadsrapport. Under förra mandatperioden prioriterade vi socialdemokrater bostadsbyggande och kommunen gick från rödlistning till gullistning, men nu har Linköping återigen blivit rödlistat. Denna termin finns över 10 000 nyantagna studenter, men bara 1 100 tillgängliga lägenheter hos Studentbostäder.
Vår kommun har sedan flera år haft bostadsbrist. Under förra mandatperioden byggdes rekordmånga studentbostäder, varav de sista ca 400 nu färdigställs. Tyvärr är det inte på långa vägar tillräckligt för att komma tillrätta med situationen.
Vi blir oroliga över rapporterna om minskat byggande i Linköping. Byggandet måste fortsätta. Vi är glada över att det finns aktörer som vill bygga fler studentbostäder, och vi förutsätter att de styrande politikerna i Linköping kommer prioritera planläggning av fler studentbostäder eftersom behovet är skriande. Byggandet är i allra högsta grad en politisk fråga. Det måste finnas långsiktiga ambitioner och planer på att bygga studentbostäder i olika områden för att komma tillrätta med bristen på studentbostäder.
När det byggs för lite, drabbar det främst de som inte har råd att köpa sig in på bostadsmarknaden. För studenter kan det innebära att man inte kan gå den utbildning man kommit in på. Sverige har i teorin möjliggjort studier för alla, oavsett ens klassbakgrund. Men med nuvarande bostadsbrist riskerar universitetsstudier att återigen bli en klassfråga där föräldrarnas ekonomiska förutsättningar avgör.
Linköping har mycket att vinna på att säkra förutsättningarna för studenter att söka sig till oss. Kommunen är beroende av studenterna för att säkra sin kompetensförsörjning, såväl inom näringslivet som inom offentlig sektor. Ett av de tydligaste exemplen är lärarutbildningen och vårdutbildningar, eftersom vi liksom många andra kommuner har stor brist på personal i dessa sektorer. Även de högteknologiska företagen i kommunen har stort behov av personal.
Byggtakten behöver vara hög, annars riskerar detta att bli en flaskhals för Linköpings utveckling. Att inte prioritera byggandet av bostäder, i synnerhet studentbostäder, är kortsiktigt tänkt och kommer missgynna såväl kommunen som studenterna både nu och på längre sikt.
Vi tror att vi alla är högst medvetna om problemen. Vi socialdemokrater har visat att vi prioriterar byggandet av bostäder. Nu undrar vi: Vad tänker det borgerliga minoritetsstyret göra för att se till att studenter inte tvingas välja bort Linköping på grund av bostadsbrist?
Mari Hultgren (S)
kommunalråd i opposition
Henrik Svensson
ordförande för S-Studenter i Linköping