Linköping – en kommun man vill jobba och bo i

Det finns många skäl till att människor väljer en speciell plats att leva på; arbetsmöjligheter, klimatet, bostadssituationen, nöjeslivet, uppväxtvillkoren för barnen – för att nämna några.

Både kulturen och idrotten har 2021 och 2022 fått extra pengar på sammanlagt 12 miljoner kronor för att möta de svårigheter pandemin har skapat, skriver debattörerna.

Både kulturen och idrotten har 2021 och 2022 fått extra pengar på sammanlagt 12 miljoner kronor för att möta de svårigheter pandemin har skapat, skriver debattörerna.

Foto: TT

Debatt2022-01-27 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla dessa skäl och några till finns i det Linköping Alliansen försöker skapa. Kulturen, idrotten och fritidsmöjligheterna är mycket viktiga delar i vår politik.

Den första och största anledningen till det är ju den omedelbara stund av glädje och samhörighet som en konsert, en idrottsmatch, en andakt eller en danskväll skänker såväl aktörerna som deltagarna. Men kulturen och idrotten för med sig så mycket mer, hälsa, kamratskap, utbildning, empati och ibland till och med – meningsfullhet i livet.
 

Därför får man se det som bra investeringar att vi bygger konstgräsplaner i Ljungsbro, Berg, Ekängen, Skäggetorp, Linghem och en inomhusanläggning i Ryd. Att vi gör fullstora hallar i Ryds sportcenter, Sturefors, Vikingstad, Kungsberget och Vasahallen. Att vi snart tar första spadtaget till den efterlängtade multihallen på Stångebro – finansieringen är klar.

Att vår nya simhall äntligen blir byggd och att våra sommarbad i Vikingstad, Linghem och Glyttinge har blivit upprustade till glädje för många och till livsviktig simkunnighet för andra. Att skidanläggningarna i Vreta och Åbysäcken har fått nödvändiga medel för att utveckla sin verksamhet med konstsnö.
 

Östergötlands museum, som snart står upprustat och klart att öppna, har fått ytterligare tillskott till sin verksamhet. Gamla Linköping utökas med LasseMajas detektivbyrå och Fenomenmagasinet får nya lokaler och en upprustad nystart. Vår framgångsrika ungdomsverksamhet Ung Puls finns nu även i Lambohov och vi har öppnat nya bibliotek i Sturefors, Ryd och Berga.

Både kulturen och idrotten har 2021 och 2022 fått extra pengar på sammanlagt 12 miljoner kronor för att möta de svårigheter pandemin har skapat. Listan på tillskott kan göras ännu längre, men viktigt är att betona att under tiden detta skapats har vår ordinarie verksamhet hållits igång trots de svårigheter och begränsningar som covid-19 medfört. Stor eloge till alla medarbetare, inte minst vårt viktiga föreningsliv.

Budgeten har ökat från 364 miljoner 2019 till 406 miljoner 2022 – utan att skatten höjts. Det hade inte varit möjligt om inte fler människor valt att bo och arbeta i Linköping.