Svar på ledarkrönikan "Att tillåta digital röstning i Linköping öppnar för attacker" (14/1):
I senaste valet var jag djupt engagerad i kommunens och partiets genomförande av EU-valet. Jag tog tillfället i akt och reflekterade över vad jag sysslat med under några månader. Visst frivilligt, intressant och teambildande, men rationellt?
Sortering av buntvis med valsedlar i papper som skall tryckas, bladas i tidningar, läggas i postlådor, valstugor och röstningslokaler och som på valdagen sätter flera hundra timanställda i arbete. Då vi har högt i tak i KD kan man ibland släppa provballonger, vilket jag gjorde. Jag tror också att åsikten för och emot om digitala hjälpmedel finns inom alla partier.
Tänkte ändå att i just vår stad med en i hög grad välutbildad befolkning borde vara en utmärkt kommun för att prova och utvärdera digital röstning. Inget som dock tilltalar Christian Gustavsson.
Du vet, staden som har ett universitet som prövar självkörande bussar, har flera företag som har krypterade lösningar för olika typer av kommunikation, som kan styra flygplan utan att ha flygledare och radar och nu senast drönarsvärmar som kan leta upp lede fi för insats.
I min egen lilla naiva horisont har jag tagit några små kliv. Med bank-Id gör jag det mesta inklusive banken, Kivra, postlådan som flyttat in till köksbordet, 1177 som fixar recept från doktorn, bilen som ringer upp verkstaden och beställer service. Till och med jackpottmiljarden kommer att säkras hemifrån.
Allt det här kan man göra i dag 2025, men rösta, nej det ska man göra i cellulosa enligt Gustavsson.
Demokratin är viktig och högtidligheten att gå till valurnan är något man inte ska ta för givet, det är processen jag diskuterar.
Därför att gå till utpekad eller valfri bemannad vallokal och bakom skärmen med id själv trycka i parti och kandidat vore ett steg framåt värt att genomföra pilotförsök kring, i stan du vet där idéer blir verklighet.
Till sist då, finns det risker? Ja, det finns risker, men det gör det i alla processer och system, även en manuell process i papper. Medvetna såväl omedvetna fel kan uppstå. Valsedlar som försvinner eller tar slut i vallokalen, dubbletter och ogiltiga sedlar som läggs i kuvert, poströster som kommer bort och delvis ovan personal som på kort tid ska räkna röster där fel uppstår. Kollektivt av parti organiserade vallokalsresor känner vi också till. Vid flera tillfällen har också röstningar tvingats göras om på grund av sent uppkomna felaktigheter.
Att kunna få reflektera och ifrågasätta invanda mönster tror jag är bra för att utveckla samhället.