LiM:s framtid ska utredas

I väntan på att en utredning om LiM:s framtid blir klar förlängs avtalet med Aleris, skriver Mats Johansson (S) och Christoffer Bernsköld (S).

Debatt2014-11-11 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Per Gawelund (V), 31/10.

För oss Socialdemokrater är utgångspunkten att vi ska ett kvalificerat akut omhändertagande på samtliga tre sjukhus. Målet för den socialdemokratiska politiken är att utveckla en sjukvård som är mer jämlik, håller en hög medicinsk kvalitet och är patientsäker. Detta ska gälla samtliga tre sjukhus i länet. En central uppgift under mandatperioden kommer därför att vara att utveckla och stärka lasarettet i Motala.

Det är viktigt att vi utvecklar lasarettet på ett långsiktigt hållbart sätt som inte riskerar att försämra vården i andra delar av länet. Vi kommer därför att tillsätta en utredning som ska presentera förslag på hur verksamheten vid lasarettet i Motala kan utvecklas och hur vi säkrar den långsiktiga kompetensförsörjningen. Utredningen får i uppdrag att utreda:

- Hur verksamheten kan utvecklas.

- Hur kompetensförsörjningen kan säkras.

- Vilken betydelse driftformerna har för LiM:s långsiktiga utveckling.

- Hur patientsäkerheten och patienternas ställning kan stärkas.

I väntan på att utredningen genomförs väljer vi att förlänga avtalet med Aleris.

Vi Socialdemokrater vill samtidigt se hur lasarettet i Motalas profil kan stärkas, genom till exempel en utveckling av kirurgin eller en inriktning mot rehabilitering. Vilka utvecklingsmöjligheter som finns och vilka som är genomförbara behöver dock utredas ytterligare. Vi ser även ett behov av att stärka lasarettets uppdrag att agera nav i vårdutvecklingen, tillsammans med vårdcentralerna i västra länsdelen. Vi vill se en utveckling av lasarettet i Motala för att säkra vården inte bara i dag utan även i framtiden.