Liberalerna har inte svikit några vallöften

Jag tycker också att det är viktigt att hålla vallöften om man givit några.

Åsa Wennergren (L), kommunalråd i Linköping.

Åsa Wennergren (L), kommunalråd i Linköping.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Debatt2021-03-19 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Viktigt hålla vallöften" 15/3). 

Jag kan inte svara för KD, men däremot har jag insikt i vad som händer i Liberalerna (L). Nu befinner jag mig i min sjätte valperiod. Jag har haft olika förtroendeuppdrag i kommun och region (tidigare landsting) 

Själv har jag aldrig givit några vallöften. Men däremot har jag talat om vad vi liberaler vill arbeta med för frågor för att samhället ska bli bättre för oss medborgare utifrån liberala värderingar. 

Efter valet 2018 beslöt Liberalerna att gå in i Alliansen (L, M, C, KD). L hade tagit fram ett valprogram som vi visade medborgarna. Ett program om vad vi ville göra om vi kom till makten. 

Men vi har inte givit några vallöften, vilket inte går att göra då vi inte vet hur det ser ut efter ett val. Däremot visade vi för medborgarna vad vi vill göra och försöker driva fram frågorna efter valet, de frågor vi lyfte i valrörelsen. 

Efter ett val ska det förhandlas fram ett samverkansprogram med de andra partierna som vi ska samarbeta med. I det samverkansprogrammet tar de olika partierna fram vad de vill ha med. 

Det är ett givande och tagande i en förhandling. Till slut kommer de olika parterna fram till ett program som alla kan vara överens om. Liberalerna ville driva fram de frågor vi hade i vårt valmanifest. 

Michael Cocozza, blev liberalernas förhandlare och det förhandlades fram ett samverkansprogram med de andra i Alliansen.

Tycker ni Yasin Ileyeh och Hassan Deri att L inte håller sina vallöften, då får ni vända er till er kompis Cocozza. 

Liberalerna har idag ett ytterst skickligt kommunalråd, Åsa Wennergren, som gör sitt allra bästa, utifrån de förutsättningar som finns idag. Hon och vi andra arbetar utifrån det som Michael Cocozza förhandlade fram för Liberalernas räkning. Samtidigt som vi försöker vi få in mer liberal politik på agendan.

Liberalerna arbetar med faktisk sakpolitik. Vi har inte svikit några vallöften, då vi inte givit några sådana. Alliansen har nu efter drygt 2 år genomfört mycket av Alliansprogrammet. 

Det kan kanske tyckas att Liberalerna förhandlade fram ett dåligt program utifrån samverkansprogrammet som togs fram? Om ni tycker så, kan jag bara säga, att då hade Liberalerna, en mindre bra förhandlare.

Har ni några klagomål ber jag er kontakta Michael Cocozza. Det var han som förhandlade fram samverkansprogrammet.

Jag rekommenderar att ni läser på hur politik fungerar i praktiken, inför framtiden.