Liberalerna: Byt kronan mot euron

Liberalerna tror på samarbete och är Sveriges Europaparti, det mest EU-vänliga partiet. Vi går till val för ett starkare Sverige och ett starkare Europa, skriver Fredrik Rödström Nygren (L).

Intresset för EU-politik är lägre än för den nationella politiken. En bidragande orsak till att valdeltagandet i EU-valet är lägre än i övriga val är sannolikt den bristande mediala bevakningen. Det är oroväckande, skriver Fredrik Rödström Nygren (L).

Intresset för EU-politik är lägre än för den nationella politiken. En bidragande orsak till att valdeltagandet i EU-valet är lägre än i övriga val är sannolikt den bristande mediala bevakningen. Det är oroväckande, skriver Fredrik Rödström Nygren (L).

Foto: Wiktor Nummelin / TT

Debatt2024-05-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Liberalernas valmanifest berättar vi om den politik vi vill driva under nästa mandatperiod. Ett fortsatt stöd till Ukraina är otroligt viktigt. Därtill vill vi bevara kärnkraften, se en europeisk polis, ett byte från krona till euro och mer frihandel.

Var femte år hålls val till Europaparlamentet och i år är det dags igen. I början av året berättade Sveriges Radio att endast fyra av tio svenskar visste om att det är val i år och bara en liten andel visste vilken månad som valet äger rum i. 

Intresset för EU-politik är lägre än för den nationella politiken. En bidragande orsak till att valdeltagandet i EU-valet är lägre än i övriga val är sannolikt den bristande mediala bevakningen. Det är oroväckande, eftersom en majoritet av de beslut som fattas i EU har en direkt påverkan på Sverige. 

Politiker som vill att Sverige ska lämna EU använder bland annat argument om att Sverige betalar en hög årlig avgift, samtidigt som vi får en mindre summa tillbaka i form av stöd. Därmed drar de slutsatsen att det inte är ekonomiskt lönsamt för Sverige att vara med i EU. Det är helt fel. Sverige tjänar enormt mycket på EU-medlemskapet, även rent ekonomiskt. EU-samarbetet bör i stället fördjupas och förbättras.

Beräkningar från EU-kommissionen visar att Sverige tjänar cirka 300 miljarder kronor, varje år. Detta tack vare den inre marknaden som innebär fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital. Utöver det får myndigheter, organisationer och företag EU-stöd via olika projekt och nätverk.

Exempelvis betalades det i Östergötland ut 332 miljoner från EU:s landsbygdsfond till över 2 500 aktörer under 2022 med syfte att på olika sätt starta eller utveckla verksamheter.

Tack vare EU har samarbetet mellan länder intensifierats även inom områden som trygghet och säkerhet, miljö och klimat, forskning, politisk stabilitet och fri rörlighet för medborgare inom unionen. Även försvarsfrågorna har blivit allt mer aktuella.

I tider då vi dagligen läser om Rysslands fruktansvärda anfallskrig mot Ukraina och det ökade hotet mot väst är det viktigare än någonsin att vi fortsätter att stötta Ukraina ekonomiskt, militärt och humanitärt. Samtidigt ska vi stärka vår egen försvarsförmåga, både nationellt och tillsammans med EU. Det är minst lika viktigt att vi i dessa oroliga tider värnar om våra gemenskaper och fördjupar de relationer vi har. Ensam är inte stark. Ensam är bara ensam. 

Liberalernas vill inför kommande mandatperiod i EU:

* Att EU-kommissionen ska få mandat att säga nej till nedläggning av säker kärnkraft i EU-länderna. Länge har hela Europas energimarknad förstörts genom politiskt motiverade nedläggningar av kärnkraft. Inte minst i Sverige och Tyskland.

* Inrätta en europeisk polis, med vassa verktyg och gemensamma åklagare med utökat mandat. Jakten på kriminella ska kunna fortsätta även över Öresundsbron och gränsöverskridande brott behöver kunna utredas på EU-nivå.

* Byta kronan mot euron. Som enda parti vill vi ge Sverige en stabilare valuta. Eurosamarbetet stärker både den europeiska gemenskapen och svenskarnas plånböcker.

* Skapa fler frihandelsavtal mellan EU och viktiga partners runt om i världen. Förhandlingarna mellan EU och USA ska återstartas och förhandlingarna med Indien ska snabbas på.