Låt vårdpersonal slippa förmånsbeskattning under krisen

Vårdpersonalen förtjänar inte fler svek och tomma ord – de förtjänar konkreta handlingar. Det skriver SD-företrädare i flera av landets regioner.

Vårdpersonalen står öga mot öga med covid-19. De riskerar sin egen hälsa för att vårda andra, framhåller debattörerna.

Vårdpersonalen står öga mot öga med covid-19. De riskerar sin egen hälsa för att vårda andra, framhåller debattörerna.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Debatt2020-05-18 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige befinner sig i en coronapandemi, och i en sjukvårdskris som aldrig tidigare upplevts. Det nya coronaviruset har på kort tid spridit sig i landets regioner. Bekämpandet av smittan sätter vår sjukvård, och framförallt vår hälso- och sjukvårdspersonal under stor press. De arbetar långa pass, har en hög andel övertid och en vardag långt bort från nära och kära. 

Många goda initiativ har kommit från allmänheten – restauranger som skänker bort lunchlådor och privatpersoner som skjutsar sjukvårdspersonal till jobbet. Även våra regioner har möjlighet att bidra till att göra personalens situation lättare genom till exempel gratis bilparkeringar, gratis lunchkuponger och möjlighet till betalda taxiresor till och från sjukhuset. Dessa insatser innebär dock en ökad skattekostnad för vårdpersonalen, då de omfattas av förmånsbeskattning.

Regeringen har nyligen aviserat att förmånsbeskattningen på gratis parkering tas bort året ut – vilket är välkommet. Förmånsbeskattningen kommer också tas bort på gåvor upp till 1 000 kronor per anställd. 

Detta låter bra, men är i grunden lika tandlöst som det påstått slopade karensavdraget. Istället för slopat karensavdrag blev det en schablonersättning på 700 kronor före skatt, vilket innebär en ännu mindre summa i handen. Nu har regeringen aviserat att schablonersättningen höjs med 104 kronor, vilket blir ännu ett tomt löfte. En sjuksköterska med en lön på cirka 31 000 får ett karensavdrag på cirka 1 500 kronor. De 804 kronor den nya ersättningen ger, täcker med andra ord bara lite mer än hälften av avdraget – innan skatt.

Detta är ett stort svek mot vår personal, och sveken verkar tyvärr fortsätta med det nya förslaget kring förmånsbeskattningen. 

Att skattebefria gåvor upp till 1 000 kronor innebär cirka tio luncher. En taxiresa kostar än mer, och kommer snabbt upp till gränsvärdet. Regeringen skriver även i sitt pressmeddelande att ett exempel på gåva som nu kan bli skattefri är presentkort. Ta dessa tillsammans, och det blev inte ens en tumme. 

Nästa svek i regeringens strategi är att gåvor från företag inte blir skattefria – utan endast de gåvor arbetsgivaren skänker. När en restaurang kommer med lunch till personal på sjukhuset, ska personalen med andra ord fortsätta skatta för denna. Detta ger en skatt på cirka 29 kronor per måltid. Vår personal beskattas alltså på grund av att de hyllas, på grund av att andra vill visa sin uppskattning för deras hårda arbete. 

Är personalen inte värd mer än svek efter svek, höljda i fina ord? Vårdpersonalen står öga mot öga med covid-19. De riskerar sin egen hälsa för att vårda andra. De går till jobbet trots en stor press, och gör sitt yttersta. De ska inte drabbas av ekonomisk börda, för att regeringen ska kunna slå sig på bröstet och säga att de gjort något bra. 

Det kommer ett slut på pandemin, och vi står med en oerhörd vårdskuld och en uttröttad personalstyrka. Genom goda initiativ får vi förhoppningsvis personalen att orka lite mer, risken är annars att vår sjukvård står på ruinens brant, utan personal att rädda den. 

Sverigedemokraterna har i flertalet regioner krävt att det ska hemställas till regeringen att förmånsbeskattningen för vårdpersonal ska slopas helt under den pågående pandemin. Personalen förtjänar inte fler svek och tomma ord – de förtjänar konkreta handlingar. 

Darko Mamkovic (SD), Region Östergötland, Marlen Ottesen (SD), Region Skåne, Niclas Nilsson (SD), Region Skåne Johan Wifralius (SD), Region Skåne, Gabriel Kroon (SD), Region Stockholm, Håkan Lösnitz (SD), Västra Götalandsregionen, Ingvar Jonsson (SD), Region Västmanland, Elin Jensen (SD), Region Örebro län, Patrik Nyström (SD), Region Örebro län, Ljubica Jasic Modin (SD), Region Värmland, Petter Nilsson (SD), Region Västerbotten, Melena Jönsson (SD), Region Kronoberg, Carita Boulwén (SD), Region Halland