Låt våra folkhögskolor få leva

För mig är regeringens neddragning i anslaget till våra folkhögskolor obegripligt. Varför vill M, KD, L och SD att färre människor ska kunna få bra utbildning, skriver debattören.

Debatt2023-04-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag känner oro för landets folkhögskolors framtid. Vi lever i en tid då folkbildningen behövs mer än någonsin. Då väljer den moderatledda regeringen att skära ned anslagen med en halv miljard. I dag är folkhögskolorna en viktig plats för unga som inte gått en gymnasieutbildning. Frågan är – kommer det vara så framöver?

Folkhögskolorna ger i dag många unga en ny chans i livet. Den som inte känner motivation att klara en gymnasieutbildning finner ofta att folkhögskolan som studieform passar bättre. Här välkomnas studerande i alla åldrar och man får dela erfarenheter med andra. Folkhögskolorna har ett unikt demokratiuppdrag, ofta med en stark värdegrund som är inkluderande och uppmuntrar till kreativitet och reflektion. 

Jag besökte nyligen Marieborgs folkhögskola utanför Norrköping. Jag blev så imponerad över skolans beslutsamhet och förmåga att snabbfotat ställa om och skapa utbildningar som behövs här och nu. De jobbar aktivt tillsammans med Arbetsförmedlingen med både studiemotivering och etablering av nyanlända. Där finns bland annat en allmän kurs, det finns möjlighet att studera teater, textil, musik och skrivande. Eleverna är delaktiga i att utforma sina studier. 

Vi vet i dag att elever som lämnar en allmän kurs på folkhögskola oftare går vidare till andra studier. Jag tänker att det beror på att de har fått en så fin start. Jag tänker också på att folkhögskolorna har en viktig roll att spela i det livslånga lärandet. Människor i alla åldrar behöver kunna utvecklas och få nya kunskaper. 

För mig är regeringens neddragning i anslaget till våra folkhögskolor obegripligt. Varför vill M, KD, L och SD att färre människor ska kunna få bra utbildning? Det är ett rent slöseri med framtidens kompetens i en tid då vi kommer behöva fler människor i arbete än någonsin. Som socialdemokrat tycker jag att vi i Sverige ska kunna erbjuda en palett av utbildningsformer. Folkhögskolorna är en mycket viktig bit i det pusslet och i det livslånga lärandet.