Låt oss nyansera bilden av Bergas barn och unga

Alla vi ledare i verksamheten tycker självklart att det är väldigt tråkigt och beklagligt att läsa om Nikegymnasternas rädsla och upplevelse av otrygghet vid deras träningspass, menar skribenterna.

Det är viktigt att nyansera bilden av Berga och vill understryka att ingen av oss känner igen sig i den otrygghet som beskrivs, menar skribenterna.

Det är viktigt att nyansera bilden av Berga och vill understryka att ingen av oss känner igen sig i den otrygghet som beskrivs, menar skribenterna.

Foto: Christer Fällman

Debatt2020-10-22 06:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 15 oktober 2020 publicerades en artikel i Corren med rubriken “Hotfullt gäng skrämde gymnaster på träning: “Läskigt”. Vi i flersektionsförening KFUM Linköping har under många år erbjudit öppna träningar och annan verksamhet för barn och ungdomar i Berga. De senaste fyra åren har vi genom verksamheten KFUM Linköping Bollihop erbjudit öppna fotboll- och futsalträningar för tjejer och har pass i Bergahallen varje fredag klockan 15-19. 

Alla vi ledare i verksamheten tycker självklart att det är väldigt tråkigt och beklagligt att läsa om Nikegymnasternas rädsla och upplevelse av otrygghet vid deras träningspass. Vi vill verkligen vara tydliga med att vi inte under några omständigheter vill ta ifrån deras upplevelser. Samtidigt tycker vi att det är viktigt att nyansera bilden av Berga och vill understryka att ingen av oss känner igen sig i den otrygghet som beskrivs, inte alls faktiskt.

Visst har vi upplevt att det bankas på dörren ibland när vi har träningar. Vi har öppnat och träffat några killar på 10-11 år som framför allt är nyfikna på vad som händer i hallen och frågar om de får var med. I artikeln uttrycks att “Sannolikt, utan att veta säkert, så rör det sig om samma unga vuxna som hänger i centrum. De upplevs som stökiga, uppkäftiga och ibland allmänt dumma”. Det finns alltså inga konkreta bevis att det skulle vara samma ungdomar. Det är antaganden och fördomar som dessa som bidrar till “vi- och de-tänket” och känsla av utanförskap.

Vi ser det som mer sannolikt att det är samma yngre killar som vi möter utanför Bergahallen det handlar om. Att banka på en dörr uttrycker en vilja att komma in någonstans. Det är ingen nyhet att det är ont om halltider i Linköping, och Bergahallen är fullbokad varje kväll. Vad vi vet finns det ingen aktivitet alls som är riktad mot killar i yngre tonåren, och vi kan förstå att det skulle kunna skapa frustration att aldrig få ta del av hallen i deras närområde. 

Vår uppfattning är att vi inte tror på kommunens lösning med väktare som ska patrullera när barnen tränar utan tror istället på positiva aktiviteter för både tjejer och killar i området, förebilder som kan bemöta unga på ett bra sätt men också mer kontakt mellan alla oss olika personer som bor och verkar i Berga så att vi vågar prata med varandra och sudda bort fördomar, sakta men säkert.

Som exempel på positiva aktiviteter har vi från och med nu även öppna och kostnadsfria fysträningar för kvinnor varje onsdag klockan 20:00 i Bergahallen i tillägg till fredagstiderna för tjejer. Båda de här träningarna är öppna för alla som identifierar sig som tjejer eller kvinnor och är ett väldigt bra sätt att lära känna olika personer i närområdet och ha kul tillsammans. Låt oss arbeta tillsammans och hjälpas åt att skapa nya möten och nyansera bilden av Bergas barn och unga.