CNN, NBC Sports, The Guardian och massor av andra nyhetskällor runt om i världen lyfte nyheten om de svenska fotbollsdamernas vinst mot världsettan USA. Tala om bra publicitet för Sverige!
Prestationen blir om möjligt ännu större mot bakgrund av att damerna inte bara behövt kämpa på fotbollsplanen utan även utanför den för att få rättvisa ersättningar och lika villkor som herrarna.
Det är en kamp de delar med många kvinnliga idrottare som ofta har sämre möjligheter än män att utöva sin sport, exempelvis har flickor inte sällan både färre och sämre träningstider än pojkar.
I Linköpings kommuns idrottspolitiska program finns skrivningar som “Pojkar och pojkars aktiviteter blir normen, och därmed prioriterade, på bekostnad av flickornas idrottande och utveckling”. De orden antogs av politikerna 2018 men kan någon säga att vi fem år senare har en jämställd idrott i Linköpings kommun?
Vi i Linköpingslistan arbetar för en jämställd idrott och dessa punkter är steg för att nå det målet:
1. Säkerställ att idrotten verkligen sponsras jämställt och rättvist i enlighet med kommunala bolags ägardirektiv.
2. Möjliggör mentorskap i samarbete med föreningar där etablerade spelare/idrottsutövare blir representanter för sin idrott i områden med låg föreningsaktivitet. Detta för att nå särskilt flickor som av tradition inte deltar i idrottsaktiviteter.
3. Stötta skoltävlingar som ett steg in i det organiserade föreningslivet.
4. En uttalad målsättning om att Linköping ska bli Sveriges huvudstad för damidrott.
Kanske tänker någon när de läser det här att det inte är möjligt att få millimeterrättvisa. Den sista straffsparken i matchen mot USA visade att VAR kunde avgöra ett mål på millimetern. Det var ett viktigt mål och det var rättvist. Men än viktigare är målet att uppnå en jämställd och rättvis idrott. Här kan Linköping ta ett kliv framåt och faktiskt bli damidrottens huvudstad. Det vinner alla på.