Låt inte det bästa bli det godas fiende

Att våga lyfta frågan att ompröva ett beslut om placering av en ny skola i Rimforsa är för oss i Samverkan för Kinda ett exempel på att vi tycker det är viktigt både med att föra en dialog med och att lyssna på våra innevånare.

Det absolut viktigaste nu är att vi vågar ta ett första steg och bestämma var skolan i Rimforsa ska ligga, skriver artikelförfattaren.

Det absolut viktigaste nu är att vi vågar ta ett första steg och bestämma var skolan i Rimforsa ska ligga, skriver artikelförfattaren.

Foto: Dennis Petersson

Debatt2021-09-24 07:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Viktigt med dialog och bred demokratisk förankring” (17/9)

Självfallet vill vi också skapa en bred demokratisk förankring politiskt i denna fråga.

Det finns för– och nackdelar med en placering på Hackel och det finns det även med att bygga på det nuvarande skolområdet. Bakgrunden till att föreslå att ompröva lokaliseringsbeslutet var den debatt och starka folkopinion mot en skola på Hackel som växte fram i Rimforsa.

Vi tog till oss av debatten både genom personliga kontakter, inlägg och diskussion med aktionsgruppen. Det som avgjorde till nuvarande skolområdes fördel var kortfattat den svårlösta trafiksäkerhetssituationen vid Hagströmsvägskälet samtidigt som en placering på Hackel sannolikt skulle försenas av en utdragen överklagandeprocess. 

Samverkan för Kinda fattade därför beslut att föreslå kommunstyrelsen att ompröva lokaliseringsbeslutet av ny skola inom fastigheten Hackel och i stället föreslå en ny skola med placering på gamla skolområdet.

Vi är helt överens med oppositionen att det gäller att hitta en långsiktig hållbar lösning för en ny skola på det nuvarande skolområdet. 

För att inför den fortsatta beredningen inom kommunen konkretisera möjligheten att bygga en ny skola på nuvarande skolområde informerades cheferna på Bildnings- och samhällsbyggnadsförvaltningen och ombads att ta fram ett första förslag till en lösning på nuvarande skolområde. 

Deras förslag visar att det är möjligt att bygga en ny skola med ett optimalt elevantal som även i övrigt uppfyller de krav som finns. 

Sedan länge har vi stora problem med den fysiska arbetsmiljön i skolan och en ökning av elevantalet gör det nödvändigt att så fort som möjligt realisera en ny skola.

Det absolut viktigaste nu är att vi vågar ta ett första steg och bestämma var skolan ska ligga. Självklart ska alla nödvändiga konsekvensanalyser av kostnader, risker och sårbarhet genomföras därefter. Låt inte det bästa bli det godas fiende.

Samverkan Kinda tar ett långsiktigt ansvar för Rimforsas utveckling. Som bas ligger den nyligen antagna fördjupade översiktsplanen med mål att man år 2030 skall nå 3 000 innevånare. Utifrån den har vi också en plan på kommande bostäder, förskolor och skola.

Slutligen är vår åsikt att den politiska dialogen blir bättre och sakligare genom att undvika kommentarer på det personliga planet. Dem lägger vi åt sidan och ser i stället till sakfrågorna.