Låt inte barnen ta kostnaderna för krisen

Vi behöver fler insatser för alla de barnfamiljer som just nu kämpar sig igenom vardagen, skriver debattören.

Sverige står på branten till en lågkonjunktur, skriver debattören.

Sverige står på branten till en lågkonjunktur, skriver debattören.

Foto: Martina Holmberg/TT

Debatt2023-07-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt fler människor köar när frivilligorganisationerna delar ut matkassar. Kommuner tvingas göra sig av med personal i välfärden. Det är barnen som drabbas när det saknas mat på bordet. Det är barnen som drabbas när resurserna inte räcker till.

Regeringen och Sverigedemokraterna valde att prioritera en skattesänkning för höginkomsttagare framför att rusta Sverige inför det tuffa ekonomiska läge vi nu befinner oss i. Den SD-styrda regeringen valde att inte rätta till sitt fatala misstag när vårbudgeten presenterades.

Sverige står på branten till en lågkonjunktur. Det finns en stor risk för att fler föräldrar ska bli arbetslösa. Det måste finnas en plan för hushållens ekonomi för att lindra effekterna av inflationen. Lösningen ekar med sin frånvaro. 

Regeringen och Sverigedemokraternas passivitet förvärrar läget för vanligt folk. Inflationen slår allra hårdast mot de med lägst inkomster. Därför är det viktigt att den ekonomiska politiken fokuserar på att stötta de hushåll som har det tuffast. Med den här budgeten blir det barnen som får betala priset för krisen. 

Vi behöver satsa på utbildning och arbetsmarknadspolitik som gör att fler kan ta jobben, så att företag och välfärd hittar rätt kompetens. Vi behöver dessutom mer resurser till välfärden och fler insatser för alla de barnfamiljer som just nu kämpar sig igenom vardagen. Nu behövs politik som rustar Sverige starkare. Vårt Sverige kan bättre.