Låt ensamkommande få stanna efter gymnasiet

Många av våra medlemmar är engagerade i arbetet för asylsökande och ser på nära håll vilka konsekvenser den förda politiken får såväl för de utsatta unga flyktingarna som för det svenska samhället.

Kvinnor i Svenska kyrkan vädjar om amnesti för de ensamkommande som avslutat sin gymnasieutbildning.

Kvinnor i Svenska kyrkan vädjar om amnesti för de ensamkommande som avslutat sin gymnasieutbildning.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2021-06-07 08:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnor i Svenska kyrkan har vid föreningens årsmöte i maj 2021 beslutat uttala sitt stöd för de vädjanden om en långsiktig lösning för ensamkommande ungdomar med avslutad gymnasieutbildning, som tidigare under våren gjorts dels av Svenska kyrkan, Rädda Barnen, Röda Korset och Sveriges stadsmissioner, dels av bland andra biskoparna Martin Modéus, Linköpings stift och Andreas Holmberg, Stockholms stift.

Liksom biskoparna vädjar vi till landets politiska ledning att genom en amnesti lösa den allvarliga situationen för denna lätt urskiljbara grupp så att de får stanna i Sverige. Amnesti är en form av nåd. Instrumentet ligger i de folkvaldas hand och är ett sätt att sätta stopp för den ovärdiga hanteringen av dessa unga. 

I kristen tradition är barmhärtighet av central betydelse. Barmhärtighet är ofta inkonsekvent och kan anklagas för att vara orättvis. Den låter nåd gå före rätt och är ointresserad av signalpolitik. Men den är mänsklig och grunden för den sortens samhälle vi vill vara en del av. 

Kvinnor i Svenska kyrkan instämmer även i vädjan från vår moderorganisation Svenska kyrkan och från Röda Korset, Rädda Barnen och Sveriges Stadsmissioner: Att inte ge dessa ungdomar en rimlig möjlighet att få använda den utbildning de fått här för att ge tillbaka till samhället är inte bara humanitärt orimligt utan också en förlust för Sverige.