Låt bygget börja

Statens fastighetsverks yttrande över detaljplanen för Asylenparken i Vadstena är en märklig läsning, anser Anders Agnemar, som hoppas att bygget kan komma igång inom rimlig tid.

Asylenparken. Skribenten ifrågasätter flera av Statens fastighetsverks formuleringar om detaljplanen.

Asylenparken. Skribenten ifrågasätter flera av Statens fastighetsverks formuleringar om detaljplanen.

Foto: Anders Törnström

Debatt2015-03-17 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har även Statens fastighetsverk (SFV) kommit med ett yttrande över Detaljplan för del av Asylen 10.

Det är på flera sätt en märklig skrift. Dess sista mening lyder: ”En miljökonsekvensbeskrivning, MBK, skall vara objektiv.” Det är svårt att uppfatta detta på ett annat sätt än att SFV insinuerar att de ansvariga för MBK:n inte varit objektiva. Det är en allvarlig beskyllning som SFV inte har några belägg för.

Vidare fastslår SFV att: ”Föreslagna byggnader skulle motverka utvecklingen att stärka Vadstena stad som nationellt och internationellt besöksmål.” Det har de inte heller några belägg för.

SFV åberopar också en trafikprognos som fram till 2030 förutser en trafikökning, utan att berätta att den förutsätter att samtliga i ÖP föreslagna områden byggts ut.

Att man tar med prognosen i det här sammanhanget ger ju lätt det missvisande intrycket att det är de tre husen som förorsakar trafikökningen.

SFV påstår också att det finns risk för problem med avvattning av områdena mellan Södra vägen och byggnaderna. Det är ju inget som SFV borde ha med att göra och självklart kommer dräneringar och markberedning att göras på ett fullgott sätt.

SFV säger också utan att motivera det att det finns ett estetiskt problem med byggnader som är placerade lägre än omgivande gator. Både om det är ett problem och om SFV har med det att göra känns mycket tveksamt.

SFV skriver vidare: ”Asylens park, som är en del av slottsträdgården torde anlagts redan på 1500-talet.” Om man med det säger att en park anlades redan på 1500-talet, så vet vi att väldigt mycket har hänt mellan slottet och nuvarande Södra vägen sedan dess och fram till nu. Mycket har byggts: Grå magasinen, godsmagasin, lokstall, rälsbussgarage, sockerbruk, mentalsjukhus, läkarvillor, panncentral, den röda carportlängan, transformatorstation, återvinningscentral med mera. Det känns inte rimligt att i detta sammanhang åberopa tankarna från 1500-talet.

SFV talar mycket om slottets influensområde. Det är otvivelaktigt så att influensen mellan slottet och området där de tre husen skall byggas är mycket försvagad av alla byggnader och träd som finns däremellan.

Arkitekt SAR/MSA Fredrik Bernhardt gjorde en mycket fin insats när det gällde Asylens restaurering och skapandet av biblioteket. Han har en stark känsla för Asylenområdet och hans koncept ”Hus i park” kommer enligt min uppfattning att lyfta området och göra det mer besökt och bli till glädje för fler människor än hittills. De 48 nya lägenheterna får ett toppenläge nära bibliotek och stadens centrum. Hyrorna blir så fördelaktiga att det är fullt rimligt att förvänta sig att flyttkedjor kommer igång. Dessa kan i sin tur också underlätta för människor att flytta till vår kommun. Allt detta väger mer än väl upp den påverkan på kulturmiljö och grönstruktur som MBK:n pekar ut. Viktigt är att MBK:n säger att det blir obetydliga konsekvenser för naturmiljön.

Mina förhoppningar är att alla goda krafter samverkar så att byggnationen av de tre husen kommer igång i närtid.

Läs mer om