I september 2018 slöts ett nytt, centralt kollektivavtal för de kommunala skolorna. I avtalet ges de lokala parterna ett särskilt uppdrag att säkra möjligheterna att rekrytera lärare på kort och lång sikt. Särskilt viktigt är det att se hur utformningen av arbetsmiljö, arbetsorganisation, arbetstid och lönebildning påverkar kompetensförsörjningen.
Det är ett stort uppdrag parterna får. Bara under de närmaste fyra åren saknas cirka 80 000 lärare i Sverige. I Linköping behöver närmare 1 500 lärare inom grund- och gymnasieskolan rekryteras under samma period. Antalet utexaminerade räcker inte till. Samtidigt arbetar uppemot 40 000 utbildade lärare utanför skolan.
Rekryteringsuppdraget kan delas in i tre delar:
1. Behålla dem som nu arbetar som lärare och försöka att locka dem att arbeta kvar längre än till 65 års ålder.
2. Locka tillbaka åtminstone en del av dem som har lämnat yrket.
3. Locka fler kvalificerade sökande till lärarutbildningarna.
Ett systematiskt arbetsmiljöarbete är nödvändigt, både för att locka tillbaka dem som har lämnat läraryrket och för att behålla dem som nu arbetar i skolan. De som har lämnat yrket uppger ofta den höga arbetsbelastningen som orsak till att de lämnat skolans värld. Lärare har alldeles för många arbetsuppgifter och arbetstiden räcker inte till. Arbetsmiljön är stressig med höga krav från många håll. Det är svårt få tid till pauser och många jobbar också på sin rast.
Lärare måste ges möjlighet att fokusera på undervisningen och det som hör undervisningen till, det vill säga för- och efterarbete – utan att undervisningstiden höjs! Det är för- och efterarbetet som ger kvalitet i undervisningen. Andra arbetsuppgifter, som inte direkt har med undervisningen att göra, kan med fördel utföras av andra yrkeskategorier.
Det krävs satsningar på konkurrenskraftiga lärarlöner. För att få studenter att välja läraryrket i stället för att studera till jurist, ekonom eller ingenjör och för att locka tillbaka dem som lämnat, behöver lönerna höjas. Uppvärderingen av lärarlönerna måste fortsätta, för att det ska löna sig att utbilda sig till lärare. I dagsläget är det en ekonomisk förlustaffär att göra det. Man måste kunna ha en god löneutveckling under hela sitt yrkesverksamma liv.
Den styrande Alliansen i Linköping skriver i sitt program att man vill göra läraryrket mer attraktivt genom att prioritera lärarna i kommunens löneöversyn. Det här är något vi välkomnar. Med tanke på att kommunen gör att stort överskott även 2018 bör det ekonomiska utrymmet finnas. Nu är det upp till bevis!
Timo Järvinen
ordförande Lärarnas riksförbund, Linköping