LÄngsiktigt sparande ger större pensionskapital

Minskade löneskillnader mellan mÀn och kvinnor gör att kvinnor fÄr större utrymme att sÀtta av extrapengar till lÄngsiktigt sparande pÄ ett ISK-konto för fonder och aktier, skriver debattörerna.

Extra sparandet ökar avsevÀrt friheten att kunna vÀlja och rÄda över sitt liv som pensionÀr, skriver debattörerna.

Extra sparandet ökar avsevÀrt friheten att kunna vÀlja och rÄda över sitt liv som pensionÀr, skriver debattörerna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2023-10-13 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Garantipension Ă€r tĂ€nkt som ett grundskydd för den som inte har fĂ„tt ihop tillrĂ€ckliga arbetsinkomster under yrkeslivet. Över hĂ€lften av svenskarna – drygt fyra gĂ„nger fler kvinnor Ă€n mĂ€n – fĂ„r garantipension till nĂ„gon del av sin pension. Trots att kvinnorna har jobbat mĂ„nga Ă„r och gĂ„tt i pension sent har inkomstpensionen blivit lĂ„g. Fler och fler vĂ€ljer att kombinera pension med extraarbete dĂ„ skatterabatter gör det möjligt. HushĂ„llsarbete, deltidsarbete och arbete med lĂ„ga löner gör ingen större skillnad i pension.

Möjligheten att fĂ„ garantipension försvinner nĂ€r inkomstgrundad pension före skatt för ensamstĂ„ende överstiger cirka 16 000 kronor per mĂ„nad och för gifta cirka 15 000 kronor per mĂ„nad och person. Över hĂ€lften av Sveriges pensionĂ€rer har en disponibel pension som Ă€r under 13 000 kronor i mĂ„naden och 290 000 pensionĂ€rer över 65 Ă„r fĂ„r bostadstillĂ€gg.

Minskade löneskillnader mellan mÀn och kvinnor gör att kvinnor fÄr större utrymme att sÀtta av extrapengar till lÄngsiktigt sparande pÄ ett ISK-konto för fonder och aktier. Extra sparandet ökar avsevÀrt friheten att kunna vÀlja och rÄda över sitt liv som pensionÀr.

Löneskillnader mellan mÀn och kvinnor ska inte öka nÀr man bildar familj. Den som tar större ansvar för familj och hem behöver kompenseras ekonomiskt. Sambeskattning togs bort pÄ 70-talet för att öka ekonomiskt oberoende. Kan 6 timmars arbetstid med bibehÄllen lön vara nÀsta steg för den som tar huvudansvaret för ett hushÄll, speciellt under viktiga smÄbarnsÄren? Det behövs nya satsningar om arbetslivet och familjelivet ska bli mer jÀmstÀllt.

TjĂ€nstepensionen Ă€r individuell och gĂ„r inte att överlĂ„ta till nĂ„gon annan, men vid dödsfall fĂ„r partner Ă€rva tjĂ€nstepensionen om det finns ett Ă„terbetalningsskydd. Generellt kan man sĂ€ga att om man har Ă„terbetalningsskydd fram till pensionen har pensionen minskat med 3–5 procent. Det kan finnas goda anledningar till att ha bĂ„de ett Ă„terbetalningsskydd och ett familjeskydd i tjĂ€nstepensionen.
För att minska kvinnors och barns utsatthet pÄ grund av ekonomisk ojÀmlikhet bör pension ingÄ i bodelning vid skilsmÀssa.