Garantipension är tänkt som ett grundskydd för den som inte har fått ihop tillräckliga arbetsinkomster under yrkeslivet. Över hälften av svenskarna – drygt fyra gånger fler kvinnor än män – får garantipension till någon del av sin pension. Trots att kvinnorna har jobbat många år och gått i pension sent har inkomstpensionen blivit låg. Fler och fler väljer att kombinera pension med extraarbete då skatterabatter gör det möjligt. Hushållsarbete, deltidsarbete och arbete med låga löner gör ingen större skillnad i pension.
Möjligheten att få garantipension försvinner när inkomstgrundad pension före skatt för ensamstående överstiger cirka 16 000 kronor per månad och för gifta cirka 15 000 kronor per månad och person. Över hälften av Sveriges pensionärer har en disponibel pension som är under 13 000 kronor i månaden och 290 000 pensionärer över 65 år får bostadstillägg.
Minskade löneskillnader mellan män och kvinnor gör att kvinnor får större utrymme att sätta av extrapengar till långsiktigt sparande på ett ISK-konto för fonder och aktier. Extra sparandet ökar avsevärt friheten att kunna välja och råda över sitt liv som pensionär.
Löneskillnader mellan män och kvinnor ska inte öka när man bildar familj. Den som tar större ansvar för familj och hem behöver kompenseras ekonomiskt. Sambeskattning togs bort på 70-talet för att öka ekonomiskt oberoende. Kan 6 timmars arbetstid med bibehållen lön vara nästa steg för den som tar huvudansvaret för ett hushåll, speciellt under viktiga småbarnsåren? Det behövs nya satsningar om arbetslivet och familjelivet ska bli mer jämställt.
Tjänstepensionen är individuell och går inte att överlåta till någon annan, men vid dödsfall får partner ärva tjänstepensionen om det finns ett återbetalningsskydd. Generellt kan man säga att om man har återbetalningsskydd fram till pensionen har pensionen minskat med 3–5 procent. Det kan finnas goda anledningar till att ha både ett återbetalningsskydd och ett familjeskydd i tjänstepensionen.
För att minska kvinnors och barns utsatthet på grund av ekonomisk ojämlikhet bör pension ingå i bodelning vid skilsmässa.