Att driva företag på landsbygden är sällan enkelt. Det är svårt att veta vart man kan vända sig för att få stöd och hjälp för att förverkliga sina idéer.
Ändå är engagemanget och drivkraften hos dem som bor och verkar på landsbygden en absolut förutsättning för att vi ska ha en levande landsbygd. För att stötta de eldsjälar som lägger sin energi på att förverkliga sina idéer har Linköping länge varit medlemmar i föreningen Leader Folkungaland.
Syftet med Leader-föreningarna är att stötta landsbygdsutveckling genom att ekonomiskt stödja projekt som stärker företagande och skapa förutsättningar för fler arbetstillfällen på landsbygden, verka för minskad miljöpåverkan och förbättrar fysiska och digitala kommunikationer.
Folkungaland finansieras av deltagande kommunerna, staten och EU, där kommunerna står för en tredjedel av summan. Totalt har Linköping under den här programperioden mellan 2016–2021 betalat in 3,2 miljoner till Leader och fått tillbaka 6 miljoner i stöd till landsbygdsprojekt. En ren vinst både för invånarna och för kommunen alltså.
Trots att Linköpings kommun ekonomiskt tjänar på att vara med i Leader Folkungaland har Alliansen beslutat att lämna föreningen för att spara insatsen på de drygt 3 miljonerna. Därmed vill man lägga ner en av de mest framgångsrika landsbygdsatsningarna vi har.
Det är otroligt sorgligt och kortsiktigt och framförallt förvånande, eftersom Alliansen med Centerpartiet i spetsen ofta lyfter att man vill värna landsbygden. Är detta bara ord? Hur kan man ta ett så kortsiktigt beslut?
Tack vare vårt medlemskap i Leader kan lanthandlare, gårdsmejerier, små lantbruk och kaféer på landsbygden få stöd att starta eller utveckla sin verksamhet och skapa arbetstillfällen för fler. Ett mycket lyckat Leaderprojekt är Vreta SkiCenter som idag är ett officiellt Vasalopp Center och det enda officiella i Östergötland. Projektet har genererat 12 heltidsanställningar.
Alliansens dåliga beslut går inte bara ut över landsbygdsborna i Linköping, utan även Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Finspång, Åtvidaberg, Motala, Boxholm och Tranås som alla är med i samma Leadersamarbete.
Ju fler landsbygdsbor det finns i Leaderområdet desto större budget blir det. Om Linköping inte är med i Leader Folkungaland hamnar vi utanför den etablerade Leadergemenskapen och missar dessutom det viktiga strategiska arbetet med landsbygdsutveckling som föreningen gör tillsammans med Regionen och länsstyrelsen.
Jag vill därför rikta en kraftfull uppmaning till Alliansen att visa att man inte bara pratar om att gynna företagande och att landsbygden ska leva, utan att man menar det man säger.
Centerpartiet har ansvaret för landsbygdsfrågorna i Linköping. Lägg er inte bara i förhandlingarna – stå upp för landsbygden och kräv att Linköping stannar kvar i Leader Folkungaland.