Läkemedel en miljöutmaning

Problemet med svårnedbrytbara läkemedel är växande. Ett sätt att motverka påverkan är att utveckla tekniken vid reningsverk. Tekniska verken i Linköping är en föregångare, skriver Anna Linusson, vd, Svenskt Vatten.

Roxen. Med Tekniska verkens planerade anläggning för ozonrening skyddas känsliga vatten i närområdet.

Roxen. Med Tekniska verkens planerade anläggning för ozonrening skyddas känsliga vatten i närområdet.

Foto: Mikael Svensson

Debatt2016-01-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läkemedel är ett tilltagande och svårlöst miljöproblem eftersom många läkemedel är svårnedbrytbara i vattnet, kan vara giftiga och ha oönskade biologiska effekter i vår miljö. Samtidigt så fyller rätt använda läkemedel en viktig funktion i vårt samhälle, så frågan måste hanteras utifrån det perspektivet. För de aktörer som har till uppgift att förvalta och förbättra Sveriges vattenmiljöer, avloppsreningsverken, är detta ett växande problem som vi tillsammans med många andra aktörer behöver ta tag i. För att kunna lösa det arbetas med två parallella spår. Det ena spåret handlar om att förebygga att läkemedel kommer ut i vattnet i onödan. Det gör man bland annat genom klok läkemedelsanvändning, utveckling av gröna läkemedel, förskrivning och subventionssystem som styr mot mindre miljöfarliga läkemedel och att vi i hushållen lämnar in kasserade/gamla läkemedel till apoteken och inte spolar ned dem.

När det gäller läkemedel så är ett av vattentjänstbranschens grundläggande krav att receptfria läkemedel inte ska få vara miljöfarliga och svårnedbrytbara i miljön. Därför behöver Sverige snarast undersöka möjligheten att med redan under 2016 receptbelägga bland annat alla former av Voltaren och andra läkemedel som innehåller diklofenak – ett ämne som är mycket svårnedbrytbart och giftigt. Det är också viktigt att läkemedelsproducenterna och apoteken gemensamt tar ett betydligt större ansvar för ansvarsfull marknadsföring och klok läkemedelsanvändning.

Avloppsreningsverk är inte byggda för att bryta ner läkemedel och läkemedel är än så länge inte gjorda för att brytas ned i reningsverk. Trots detta bryts en hel del läkemedel ned i dagens reningsverk. Men långt ifrån alla.

Det andra spåret handlar om att utveckla tekniken vid avloppsreningsverken vid känsliga vattendrag så att man där klarar av att rena vattnet från så mycket av de svårnedbrytbara läkemedelsresterna som möjligt. Särskilt större städer i vårt inland med känsliga vattendrag nedströms kan behöva utveckla tekniken i sina avloppsreningsverk då detta fungerar som ett viktigt komplement till uppströmsarbetet, även om dessa reningstekniker ofta är mer energikrävande – och därmed miljöpåverkande – än dagens teknik. Energikrävande teknik ska förstås inte användas om det istället går att nå vattenmiljömålen genom klok läkemedelsanvändning.

Tekniska verken i Linköping är därför en viktig aktör för hela Sveriges vattentjänstbransch då man beslutat om att bygga en fullskalig ozonreningsanläggning för att klara läkemedelsrening av avloppsvattnet. Den som byggs i Linköping är den första för ett stort reningsverk i Sverige och beräknas kunna tas i bruk under våren 2017. Med ozonreningen kommer läkemedlens förekomst att minska och därmed blir påverkan på de känsliga vattnen både i Stångån och Roxen mindre.

Tekniska verken går före och visar vägen mot ett samhälle med minskade mängder oönskade kemikalier i våra vattendrag och sjöar.

Anna Linusson

Vd Svenskt Vatten