Enligt Arbetsförmedlingens månadsstatistik (2018-06) är 1 424 personer från utomeuropeiska länder (16–64 år) arbetssökande i Motala.
Jämför vi med samma månad förra året, 2017-06, är siffran 1 494, således har den sjunkit med 4,7 procent. Det är bra men absolut inte tillfredsställande på något vis.
Bakom dessa siffror döljer sig naturligtvis en mängd olika faktorer och alla människor som tar sig till Sverige vill inte studera. Tyvärr är det väl så att många gånger lyfter vi fram att studier är lösningen. Därför måste arbetsmarknaden förändras för att skapa arbetstillfällen även för personer som inte vill spendera fler år i skolbänken. Det behövs nya typer av arbeten (utan förkunskapskrav) för att fler människor ska kunna få ett första jobb. Vi liberaler är övertygade om att ett jobb med lägre ingångslön är bättre än bidragsberoende.
Hur vi lyckas integrera personer med utsatt ställning på arbetsmarknaden avgör morgondagens samhällsekonomi och framtida individers självförverkligande. Vi kan säkert hitta bra lösningar, till exempel enklare regler för småföretag så att fler enkla jobb kommer till.
För många är det svårt att komma in på arbetsmarknaden. Varför? Jo, det är dyrt att anställa, arbetsgivarna väljer oftare dem med utbildning och tidigare erfarenhet istället för att ge en ung person chans till ett första jobb. Höga ingångslöner blir därför ett hinder för många unga – som inte får ett jobb överhuvudtaget. Det vill vi ändra på. Vi vill ge fler människor möjligheter, den som vill få samhällets ekonomiska stöd måste också lära sig svenska, utbilda sig och ta ett jobb, få erfarenhet och kontakt med arbetslivet. Inträdesjobben ska göra det både billigare och enklare att anställa.
Vi utgår från allas möjligheter och eget ansvar. Vi anser att det är bättre med lägre lön än bidragsberoende men kritiker av förslaget menar ofta att vi föreslår en lön som inte går att leva på. Lönen ska alltid vara högre än det tidigare bidraget personer för närvarande lever på idag.
Syftet med förslaget är att lyfta personer ut ur bidragsberoende till ett första jobb så att individen kan skapa sitt eget oberoende. Den kvinna som kan svenska ökar sina chanser att få jobb och egen lön istället för att isoleras i hemmet. Det ökar friheten både i förhållande till samhället och sin partner. Vi vill att svenska språket ska gå som en röd tråd från första dagen i Sverige till medborgarskapet.
Alla har ett ansvar att försörja sig själv och stå på egna ben och varje människa ska ha en ärlig chans.
Cari Rylander (L)
kandidat till kommunfullmäktige i Motala
kandidat till riksdagen