Den 25 september väntas bildningsnämnden fatta beslut om att S:t Lars gymnasium ska läggas ned. Beslutet från S+M-styret kommer efter att elevantalet inte har blivit så högt som man hade hoppats på. I samband med att skolan övergick i kommunal regi 2020 framkom det att den skulle behöva 160–170 elever för att gå runt ekonomiskt. I dag går det cirka 130 elever på skolan. Inför nuvarande läsår antogs inga elever till naturvetenskapliga programmet på grund av det låga söktrycket.
S+M-styret har fått befogad kritik för att beslutet om nedläggning kommer för sent och att elever redan har hunnit påbörja höstterminen. Även om beslutet hade fattats i juni så hade det varit efter att eleverna sökt in till gymnasiet.
Linnea Jägestedt (M), ordförande i bildningsnämnden, menar att förvaltningen informerat för sent om läget på skolan och att det därför inte har varit möjligt att agera tidigare. Linnea Jägestedt tycks vara omedveten om att det faktiskt är hon som är ordförande och den som ytterst leder och styr besluten. Den samlade oppositionen har lyssnat på föräldrar, lärare, skolledare och andra som har engagerat sig i frågan och är kritisk till nedstängningen.
Även vi kristdemokrater har funderat, diskuterat och landat i slutsatsen att S:t Lars gymnasium bör finnas kvar. Vi förstår att organisationen måste förändras och effektiviseras, därför föreslår vi att S:t Lars blir en filial till annan skola såsom Folkungaskolan eller Katedralskolans gymnasium. På så vis blir det en gemensam organisation, men verksamheten kan fortfarande bedrivas i nuvarande lokaler. En sådan förändring ger både ekonomiska och verksamhetsmässiga vinster till följd av samordning av personal och en gemensam rektor.
Vi kristdemokrater menar att estetiska linjer än en gång får klä skott i S+M-styrets iver att rationalisera och minska kostnaderna. Vi har tidigare reserverat oss mot nedläggningen av musikklasserna och tycker att vi ska ha ett samhälle där både knopp och kropp stimuleras. Konst, teckning, poesi, sång och att spela ett instrument är viktiga komponenter i vårt samhällsbygge.
Vi motsätter oss även en centralisering av skolsystemet till färre och större enheter och driver sedan länge en linje om att både små och stora skolor behövs i våra kommuner. Vi tror att den kommunala skolan kan bli attraktivare om vi kan erbjuda en mångfald av skolor, pedagogiker och inriktningar. Vi vill att alla elever ska få tillgång till en skola som passar just för dem. Därför anser vi inte att S:t Lars ska läggas ned utan att den ska omorganiseras.